Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat joi că i-a propus liderului Filipinelor, Rodrigo Duterte, ca echipele lor să se întâlnească şi a explicat că nu a luat personal comentariile jignitoare lansate de acesta. Anterior, controversatul preşedinte filipinez a susţinut că-l va cataloga drept ”fiu de târfă” pe Obama, dacă acesta îndrăzneşte să vorbească despre încălcarea sistematică a drepturilor omului în campania sângeroasă antidrog lansată de executivul Filipinelor, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, liderul american a susţinut că parteneriatul dintre cele două state ar trebui să fie consistent cu respectarea statului de drept şi a normelor internaţionale.

Obama a schimbat miercuri seara mai multe amabilităţi cu liderul filipinez înainte de a participa la o cină de gală în cadrul summitului ASEAN de la Vientiane. Scurta întâlnire dintre cei doi lideri are loc la scurt timp după ce partea americană a anulat o întânire oficială.

Aceştia au dat mâna şi au purtat o scurtă discuţie, înainte de a se îndrepta spre cina care a încheiat cea de-a doua zi a summitului ASEAN de la Vientiane.

”S-au întâlnit în sala de aşteptare. Au fost ultimele persoane care au părăsit camera”, a declarat ministrul de Externe al Filipine, Perfecto Yasay. Diplomatul a insistat asupra relaţiilor bilaterale americano-filipineze, care rămân puternice şi ferme.

Un reprezentant al preşedinţiei americane a spus că scurta discuţie a fost un schimb de amabilităţi între cei doi lideri.

Rodrigo Duterte şi-a exprimat regretul că declaraţiile sale controversate de luni au fost interpretate drept un atac personal la adresa lui Barack Obama,.

Controversatul preşedinte filipinez a spus, într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o la Davao, ce i-ar putea răspunde lui Obama, dacă acesta va evoca situaţia drepturilor omului în legătură cu metodele utilizate în lupta împotriva traficului de droguri.

"Sunt un preşedinte al unui stat suveran şi am încetat de mult timp să fim o colonie, nu am alt stăpân în afara poporului filipinez. Trebuie să fii respectuos. Nu doar să împroşti cu întrebări şi comunicate. Fiu de târfă, am să te înjur".

Filipinele, o fostă colonie americană, sunt una dintre ţările cele mai apropiate de Statelor Unite din Asia de Sud-Est, mai ales în contextul diferendelor teritoriale cu China. Cele două ţări sunt aliate militar printr-un tratat.

Însă de când a ajuns la putere, în urma unei campanii scandaloase, vulgare şi populiste, Rodrigo Duterte şi-a multiplicat insultele la adresa ambasdorului american, a ameninţat că va retrage ţara din Naţiunile Unite şi că va rupe relaţiile cu Washingtonul şi Canberra.

Peste 2.400 de persoane au fost ucise - până la 30 iunie - de poliţie, în cadrul unor operaţiuni antidrog, şi de presupuşi justiţiari.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.