Fostul preşedinte democrat Barack Obama salută, într-un mesaj video, ”schimbarea de mentalitate” operată în rândul americanilor care manifestează împotriva rasismului şi violenţelor poliţiei, care ar putea, în opinia sa, să conducă la reforme la nivel naţional, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Predecesorul de culoare al lui Donald Trump îndeamnă totodată autorităţile de la nivelul statelor şi locale să-şi revizuiască politica cu privire la folosirea forţei, în acest prim comentariu video după moartea lui George Floyd pe mâna poliţiei din Minneapolis la 25 mai.

”Este foarte important pentru noi să profităm de acest moment pe care l-am creat ca societate, ca ţară şi să folosim acest lucru pentru a avea în sfârşit un impact”, a îndemnat Barack Obama într-o videoconferinţă cu activişti, evocând miile de oameni ieşiţi în stradă pentru a denunţa brutalităţile poliţiştilor, rasismul şi inegalităţile sociale.

”Este în curs o schimbare de mentalitate, o mai mare conştientizare a faptului că putem face mai mult”, a subliniat el.

Barack Obama, în vârstă de 58 de ani, care rămâne foarte popular în rândul democraţilor, a subliniat faptul că actualele manifestaţii prezintă ”un tablou al Americii mult mai reprezentativ” decât mişcările în favoarea drepturilor civice din anii '60.

Tinerii participă la aceste manifestaţii, iar motivaţia lor ar putea inspira o schimbare mai profundă, a subliniat el.

”Vreau să ştiţi că voi contaţi. Vreau să ştiţi că vieţile voastre contează, visele voastre contează”, a continuat fostul şef al statului, adresându-se tinerilor de culoare din ţară care au fost, în opinia sa, de prea multe ori martori sau victime ale violenţei.

El s-a adresat de asemenea aleşilor locali.

”Îndemn fiecare primar din această ţară să-şi revizuiască politicile în domeniul folosirii forţei îmtrună cu membrii comunităţilor lor şi să se angajeze să dea socoteală cu privire la toate reformele promise”, a declarat el.

Primul preşedinte aforamerican al Statelor Unite a îndemnat la cooperare între oameni, în vederea ”schimbării Americii şi ajutării ei să se conformeze valorilor sale”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.