Vedetele K-pop Blackpink şi BTS au fost menţionate de Regele Charles al III-lea în timp ce îl întâmpina pe preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol la banchetul de stat opulent organizat la Palatul Buckingham, în prima zi a vizitei de stat, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În discursul regelui de la banchet, acesta a lăudat "capacitatea remarcabilă a culturii sud-coreene de a captiva imaginaţia", deşi a recunoscut că nu prea ştie "ceea ce s-ar putea numi Gangnam Style".

Dar nu s-au repetat abilităţile preşedintelui Yoon de karaoke din timpul vizitei preşedintelui american Joe Biden, când liderul sud-coreean a cântat "American Pie".

În schimb, preşedintele a spus că în tinereţe el şi prietenii săi "erau cu toţii fani ai Beatles, Queen şi Elton John" - cu presupunerea că aceasta era o referire la grupul pop mai degrabă decât la monarhie.

Vizitele de stat sunt un amestec de "soft power", de fast şi politică practică, iar primirea pe covorul roşu pentru Coreea de Sud a fost un semn de respect faţă de un aliat şi partener comercial din ce în ce mai important, într-o regiune cu tensiuni crescânde cu China.

La banchetul de stat organizat în sala de bal a Palatului Buckingham, oaspeţii sud-coreeni au fost întâmpinaţi de rege, regină, prinţul şi prinţesa de Wales şi de prim-ministrul Rishi Sunak.

Cel mai faimos fiu al Coreei de Sud, Son Heung-min, fotbalistul de la Spurs, nu a fost prezent, dar trupa de K-pop Blackpink s-a numărat printre invitaţi.

Lordul Cameron, care se întoarce în prima linie a politicii ca ministru de externe, a stat la câteva locuri de Prinţesa Anne.

Liderul Partidului Laburist, Sir Keir Starmer, şi liderul Partidului Liberal-Democrat, Ed Davey, s-au numărat printre invitaţi, în faţa unor aranjamente de masă elaborate, cu şase pahare de vin diferite şi un şir de tacâmuri de argint aurit.

Meniul, scris în franceză, a inclus ouă poşate, fazan şi o bombă de îngheţată de mango.

Printre vinuri s-au numărat un Château Mouton-Rothschild din 1989 şi Camel Valley din Cornwall.

Acestea sunt ocazii opulente, diplomaţia fiind alimentată de mese rafinate, folosind un serviciu de cină din secolul al XIX-lea cu peste 4.000 de piese.

Aranjamentele de masă sunt la fel de precise şi simetrice ca şi parada militară care l-a întâmpinat pe preşedinte - fiecare invitat primind un tacâm de 46 cm.

Fiecare oaspete a avut o plăcuţă cu numele pe locul său, care probabil că a fost scoasă mai târziu în câteva buzunare ca suveniruri, chiar şi cu Arhiepiscopul de Canterbury în sală.

Dar pentru unii existau doar titlurile lor, cum ar fi pentru prim-ministru şi ministrul de externe.

Cum regele este un mare fan al reciclării, cel puţin dacă oamenii continuă să se schimbe, plăcuţele de carton cu numele pot rămâne la fel.

Mai devreme în cursul zilei, delegaţia sud-coreeană a fost primită în mod ceremonial la Horse Guards Parade, înainte ca preşedintele şi soţia sa să participe la o procesiune cu trăsuri de-a lungul Mall-ului.

Peste 1.000 de soldaţi au defilat, cu salve de tun în frunzele de toamnă din Green Park.

Prinţesa de Wales purtase o nuanţă dramatică de roşu de prima pagină.

Dar, pe lângă evenimentele ceremoniale, astfel de vizite de stat au un scop diplomatic şi economic serios.

Discursul regelui de la banchet a vorbit despre rolul strategic al Coreei de Sud ca "bastion al democraţiei, drepturilor omului şi libertăţii", dar a avertizat că "aceste valori sunt contestate, din păcate, cum rar s-a mai întâmplat în timpul vieţii noastre".

Zăngănitul hamurilor de cavalerie de pe Mall este, de asemenea, inextricabil legat de zăngănitul caselor de marcat, cu acorduri comerciale care urmează să fie negociate.

În cadrul unei întâlniri care va avea loc miercuri între preşedintele sud-coreean şi Rishi Sunak, va fi semnat un "Acord Downing Street", menit să stimuleze comerţul şi să sprijine "stabilitatea globală".

Tehnologia înaltă şi energia verde se vor număra printre domeniile de cooperare comercială.

Există planuri pentru o abordare mai fermă în ceea ce priveşte aplicarea sancţiunilor împotriva Coreei de Nord şi prevenirea "programului său ilegal de arme", cu patrule maritime comune între marina sud-coreeană şi Marina Regală.

"Parteneriatele globale pe termen lung sunt vitale pentru prosperitatea şi securitatea noastră", a declarat Sunak, care a adăugat că "legăturile strânse au propulsat deja investiţii de 21 de miliarde de lire sterline între ţările noastre".

Banchetul, în prima zi a unei vizite de stat, i-a avut ca invitaţi pe Prinţul şi Prinţesa de Wales şi pe premierul Rishi Sunak.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.