Bahrain şi Qatar au anunţat la finalul zilei de miercuri restabilirea relaţiilor lor diplomatice, punând astfel capăt unei lungi dispute, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acordul de reconciliere a fost încheiat în timpul discuţiilor de la sediul Consiliului de Cooperare al Golfului din Arabia Saudită, a declarat Ministerul de Externe al Qatar.

Cele două părţi „au decis să restabilească relaţiile diplomatice dintre cele două ţări în conformitate cu principiile Cartei Naţiunilor Unite”, potrivit comunicatului de presă al Ministerului de Externe din Qatar.

„Ambele părţi au afirmat că acest pas provine din dorinţa reciprocă de a dezvolta relaţii bilaterale şi de a consolida unitatea şi integrarea Golfului”, se arată în comunicat.

Ministerul de Externe din Bahrain a emis o declaraţie similară, a informat agenţia naţională de presă.

Bahrain, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Egipt au rupt relaţiile cu Qatar în 2017, acuzându-l că sprijină organizaţiile extremiste din regiune.

În ianuarie 2021, ţările din Golf au semnat un acord de reconciliere la Al-Ula din Arabia Saudită, dar cei doi vecini au rămas divizaţi.

Celelalte trei state şi-au reînnoit deja relaţiile, cu toate că Emiratele Arabe Unite şi Qatar nu şi-au redeschis încă ambasadele.

Reprezentanţii Emiratelor Arabe Unite şi ale Qatarului au avut ultima lor întâlnire de reconciliere săptămâna trecută.

Relaţiile dintre Qatar şi Bahrain au fost mai dificil de calmat din cauza problemelor spinoase, în special în ceea ce priveşte graniţa lor maritimă. Părţile se acuză reciproc că au reţinut ilegal pescari din cealaltă ţară.

Reconcilierea are loc pe fondul eforturilor diplomatice regionale menite să rezolve crizele din regiune, în special după reluarea în martie a relaţiilor dintre Arabia Saudită şi Iran.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.