Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a declarat miercuri că au fost "create condiţiile" pentru semnarea unui tratat de pace cu vecinul şi principalul adversar Armenia, asigurând că nu doreşte un "nou război".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Cel mai important lucru astăzi este că au fost create condiţii reale pentru semnarea unui tratat de pace", a declarat el într-un interviu televizat. "De aceea, trebuie să lucrăm activ la text", a adăugat el.

Cu toate acestea, observatorii rămân prudenţi în ceea ce priveşte progresul discuţiilor, având în vedere numeroasele dezacorduri dintre cele două ţări din Caucaz.

Azerbaidjanul şi Armenia au purtat două războaie, în anii 1990 şi în 2020, pentru enclava Nagorno-Karabah, care a fost în cele din urmă recucerită în septembrie de forţele de la Baku.

În decembrie, cele două ţări au făcut schimb de prizonieri, ceea ce a fost considerat un progres diplomatic şi a reaprins speranţele de pace. Dar tensiunile rămân ridicate şi, în continuare, au loc în mod regulat incidente armate la frontieră.

Cu toate acestea, Ilham Aliev a declarat că este "sigur că nu va exista un nou război" cu Armenia.

"Voi face tot ce-mi stă în putinţă pentru a-l împiedica. Ajunge, ajunge cu războaiele", a adăugat el.

Cu toate acestea, el a acuzat Franţa, cu care relaţiile se deteriorează, că se află "la originea deteriorării situaţiei din Caucaz".

Preşedintele azer, care a criticat Parisul pentru sprijinul acordat Erevanului, a afirmat din nou că ţara sa "pregăteşte (Armenia) pentru un nou război", furnizându-i arme.

Anterior, miercuri, Ministerul azer de Externe a cerut Franţei să nu se mai "amestece" în afacerile sale interne, în urma arestării de către Baku a unui francez acuzat de spionaj, arestare pe care Parisul a denunţat-o ca fiind "arbitrară".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.