Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a fost vaccinat vineri cu o primă doză de vaccin iranian împotriva covid-19, în cadrul unor eforturi ale Republicii islamice de accelerare a campaniei de vaccinare anticovid, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Televiziunea  de stat iraniană a difuzat imagini în care Khamenei, în vârstă de 82 de ani, este vaccinat cu COVIran Barakat, dezvoltat de către un conglomerat iranian, un vaccin a cărui utilizare a fost autorizată la începutul lunii.

Iranul, o ţară cu 83 de milioane de locuitori, înregistrează cel mai grav bilanţ în Orientul Mijlociu - 83.588 de morţi din cauza covid-19.

Guvernul preşedintelui în exerciţiu Hassan Rohani dă vina lentorii campaniei de vaccinare pe sanţciunile americane, care împiedică Iranul să achizţioneze vaccinuri străine şi pe întâîrzieri în livrări.

Iranul a lansat primele teste pe om ale vaccinului COVIran în decembrie şi a început, ulterior, teste clinice ale altor cel puţin trei vaccinuri împotriva covid-19.

Ali Khamenei a interzis, în anuarie, Guvernului să importe vaccinuri împotriva covid-19 din Statele Unite sau Marea Britanie, pe care le consideră puţin fiabile şi susceptiile să fie folosite la o răspândire a noului coronavirus în alte ţări.

Autirităţile iraniene anunţă că utilizarea unor vaccinuri importate, a COVIran, a vaccinului rusesc Sputnik V fabricat în Iran şi a unui vaccin produs împreună cu Cuba a permis Republicii islamice să-şi acclereze campania de vaccinare.

Iranul participă la programul COVAX, gestionat de alianţa pentru vaccin GAVI şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care vizează o creştere a accesului ţărilor sărace la vaccinuri împotriva covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.