Statele Unite şi Israelul ar urma să organizeze luni o întâlnire virtuală pentru a discuta propunerile alternative ale administraţiei Biden la o invazie militară israeliană în Rafah, a relatat duminică Axios, citând patru oficiali israelieni şi americani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întâlnirea, care ar fi trebuit să aibă loc săptămâna trecută, a devenit un subiect controversat între premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele Biden.

Imaginea de ansamblu

După ce, săptămâna trecută, SUA nu s-a opus cu veto unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cerea încetarea focului în Gaza şi eliberarea tuturor ostaticilor, Netanyahu a anunţat că anulează întâlnirea în semn de protest.

O zi mai târziu, el a transmis mesaje discrete către Casa Albă, cerând o reprogramare. După ce Casa Albă a făcut publică cererea lui Netanyahu, acesta a negat că o astfel de delegaţie ar urma să meargă la Casa Albă.

Administraţia Biden a declarat că o operaţiune în Rafah, unde se adăpostesc peste un milion de palestinieni, ar putea duce la victime în masă şi ar putea exacerba dezastrul umanitar din Gaza.

Cel mai apropiat confident al lui Netanyahu, ministrul israelian pentru afaceri strategice Ron Dermer, i-a spus lui Netanyahu de mai multe ori în ultimele zile că trebuie să trimită delegaţia la Washington cât mai curând posibil pentru a evita o nouă escaladare a tensiunilor cu Biden.

Oficiali israelieni de rang înalt au declarat că organizarea unei întâlniri virtuale este o modalitate pentru Netanyahu de a "salva aparenţele" şi de a avea o discuţie cu Casa Albă despre Rafah fără a trimite o delegaţie la Washington.

Situaţia actuală

Întâlnirea va avea loc printr-o videoconferinţă securizată, au declarat pentru Axios oficiali israelieni şi americani.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, este aşteptat să conducă partea americană în cadrul întâlnirii, la care vor participa reprezentanţi ai Pentagonului, ai Departamentului de Stat şi ai agenţiilor de informaţii americane.

Dermer şi consilierul pentru securitate naţională al lui Netanyahu, Tzachi Hanegbi, vor conduce discuţiile din partea israeliană, cu participarea unor înalţi oficiali israelieni din domeniul apărării şi al serviciilor de informaţii.

Un oficial israelian de rang înalt a declarat că o a doua întâlnire, în persoană, este planificată să aibă loc chiar săptămâna viitoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.