Bărbatul care a detonat o bombă într-un taxi, în noiembrie, la Liverpool, în nordul Angliei, voia să ucidă, conchide joi justiţia britanică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Emad Al Swealmeen, în vârstă de 32 de ani, de origine iraliană, a detonat o bombă, la 14 noiembrie, pe când era pasager într-un taxi, în faţa sediului unui spital pentru femei, în timpul unei comemorări a victimelor războaielor.

Forţele de ordine consideră că este vorba despre un act terorist - în care suspectul a murit, iar şoferul texiului a fost rănit -, în pofida faptului că nu s-a descoperit niciun motiv ideologic.

Emad Al Swealmeen ”a asamblat dispozitivul exploziv, conceput cu scopul de a arunca schije, cu o intenţie ucigaşă”, a anunţat, în concluziile sale, ”coronerul” însărcinat cu stabilirea circumstanţelor exploziei Andre Rebello.

”Este neclar dacă voia ca dispozitivul să explodeze atunci”, subliniază el.

Poliţia a precizat că bomba artizanală, care conţinea bile metalice, ar fi putut cauza ”răni importante sau moartea” dacă ar fi fost detonată în alte circumstanţe.

Potrivit anchetei, Emad Al Swealmeen şi-a pregătit atacul ”cel puţin” din aprilie.

Această procedură judiciară a permis ridicarea unei părţi a vălului care acoperă trecutul lui Emad Al Swealmeen, pe care presa britanică l-a prezentat a fi un solicitant de azil a cărui cerere a fost respinsă şi care s-a convertit la creştinism.

Potrivit coronerului, bărbatul s-a născut la Bagdad ş a fost încarcerat în Orientul Mijlociu cu privire la agresiune.

El le era cunoscut forţelor de ordine din Liverpool cu privire la deţinerea unei arme.

El a sosit în Regatul Unit în 2014 cu un paşaport iordanian şi o viză britanică.

”După ce a sosit, el a pretins că este de origine siriană şi a cerut azil ca refugiat”, o cerere care i-a fost refuzată, iar ultima hotărâre în acest sens datează dn 2020, a precizat Andre Rebello.

Andre Rebello pune la îndoială sinceritatea conertirii lui Emad Al Swealmeen, care i-ar fi putut folosi în susţinerea cererii de azil.

Un exemplar al Coranului şi un covor de rugăcune au fost găsote în cursul unei percheziţii, precizează coronerul.

În urma acestui atac, Regatul Unit a ridicat la ”grav” nivelul alertei teroriste, la o lună după asasinarea, la 15 octombrie, a deputatului conservator David Amess, în timpul unei întâlniri cu alegători într-o biserică, la aproximativ 60 de kilometri de Londra.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.