Extremistul german de drepta Stephan Balliet, în vârstă de 28 de ani, care a încercat fără succes să atace la 9 octombrie o sinagogă în Saxonia-Anhlat de Yom Kippur, dar care a ucis două persoane, a fost condamnat la închsoare pe viaţă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Extermistul de dreapta, care ar fi putut comite anul trecut cel mai grav atentat antisemit din Germnia postbelică, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, luni, de către un tribunal german.

Tânărul a fost găsit vinovat, după aproape şase luni ale unui proces în care şi-a clamat în mai multe rânduri antisemitismul, de două omoruri şi mai multe tentative de omor în atacul de la sinagoga din Halle, la 9 octombrie 2019.

La citirea veridctului de către preşedinta completului, la Magdeburg, Ursula Mertens, Stephan Balliet, cu capul ras, îmbrăcat în negru şi purtând o eşarfă, a rămas impasibil, privind în gol.

El a fost condamnat la închisoare pe viaţă cu o detenţie de siguranţă de minimum 15 ani, după care îi va fi foarte dificil să obţină o eliberare.

Tânărul a luat cu asalt o sinagogă, în ziua de Yom Kippur, în care se aflau 52 de credincioşi. Din cauză că nu a reuşit să tracă de uşa închisă a lăcaşului, el a atacat trecători. El a ucis o femeie şi a rănit mai multe alte persoane, după care a ucis un bărbat într-un restaurant.

”Dacă n-ar fi fost această faimoasă uşă blindată, ar fi comis un masacru”, a declarat Ursula Mertens.

El a fost inspirat de Brenton Tarrant, autorul dublului atentat rasist comis cu doar câteva luni mai înainte la două moschei de la Christchurch, în Noua Zeelandă, soldat cu 51 de morţi, transmis în direct, lucru pe care l-a făcut şi Stephan Balliet.

În timpul procesului, tânărul nu şi-a exprimat nici cel mai mic regret, a fost pus la punct de către preşedinta completului din cauza unor declaraţii conspiraţioniste, rasiste, misogine şi negaţioniste şi şi-a revendicat faptele.

Atacarea sinagogii ”nu a fost o greşeală”, pentru că ”aceştia sunt inamicii mei”, a tunat el.

Aceste declaraţii au provocat furia multor părţi civile. Ele au retrăit tragedia într-o audiere în care s-a difuzat drumul sângeros al lui Stephan Balliet. Înarmat până în dinţi şi purtând o ţinută militară, el a filmat şi difuzat în driect atacul, în timp ce nega Holocaustul şi îi ataca pe evrei.

”Suntem uşuraţi că toate astea încetează acum, a fost suficient de lung şi solicitant”, a declarat pentru AFP Mark Lupschitz, avocatul a nouă părţi civile, care a mulţumit tribunalului că nu a transformat procesul într-o vitrină a extremeidrepte.

Preşedintele Consiliului Central al Evreilor din Germania Josef Schuster a apreciat, într-un comunicat, că acest verdict reprezintă ”o zi importantă pentru Germania” şi arată în mod ”clar că ura sângeroasă faţă de evrei cunoaşte o toleranţă zero”.

Infracţiunile penale şi delictele vizând comunitatea evreiască din Germania au crescut cu 13% în 2019, când s-au înregistrat 2.032 de fapte.

Atacul de la Halle a avut loc într-un context de intesnificare a terorismului extremei drepte - asasinarea, anul trecut, a unui oficial politic în favoarea migranţilor şi un atentat, la Hanau, în care au fost ucise nouă persoane de origine străină.

După ce nu a reuşit să spargă uşa sinagogii de la Hanau, extremistl de drepta a ucis o trecătoare şi un bărbat, într-un restaurant cu specific arab, luat drept ţintat din cauza clienţilor migranţi. Poliţia l-a arestat în urma unei urmăriri în care a rănit alte persoane.

Potrivit unui expert psihiatru, Norbert Leygraf, Stephan Balliet suferă de o ”tulburare complexă de personalitate”, un amestec de schizofrenie, paranoia şi autism.

Tribunalul a stabilit că tânărul este responsabil de faptele sale, în urma unei încercări a apărării de a minimaliza acest lucru.

Viaţa lui Stephan Balliet pare o succesiune de eşecuri. El nu avea prieteni, nu a avut vreodată vreo relaţie amoroasă şi nici vreun loc de muncă. El s-a denigrant singur în mai multe rânduri, catalogându-se drept ”bun de nimic” din cauză că a eşuat în tentativa sa de masacru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.