Un bărbat a intrat marţi cu maşina în ciclişti şi pietoni, în faţa sediului Parlamentului, la Londra, a rănit mai multe persoane şi a lovit o barieră de securitate, un atac tratat de poliţie drept un act ”terorist”, la un an de zile şi ceva de la un atentat comis în acelaşi loc, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Tratăm acest lucru ca pe un incident terorist”, a declarat pentru presă şeful luptei împotriva terorismului Neil Basu.

Şoferul, în vârstă de aproximativ 20 de ani, arestat de poliţie, este deţinut în legătură cu ”suspiciune de acte teroriste”.

”El nu cooperează la ora actuală”, a adăugat Neil Basu, subliniind că ”prioritatea” forţelor de ordine este să-i stabilească identitatea şi mobilul.

Două persoane au fost spitalizate - şi anume o femeie ”în stare gravă, dar care ”nu se află în pericol de moarte”, şi un bărbat care a fost deja externat, a adăugat el. O a treia persoană a fost îngrijită la faţa locului.

Preşedintele american Donald Trump, care a criticat răspunsul autorităţilor britanice în precedente atentate care au vizat Regatul Unit, a reacţionat puternic pe Twitter.

”Un nou atac terorist la Londra... Aceste animale sunt nebune şi trebuie tratate cu intransigenţă şi duritate!”, a tunat el.

O reuniune interministerială de criză a fost programată la ora 13.00 GMT (16.00, ora României).

La ora locală 7.37 (9.37, ora României), un Ford Fiesta a intrat într-un grup de ciclişti şi pietoni, după care şi-a încheiat cursa intrând în coliziune cu bariere de securitate care înconjoară Parlamentul. Şoferul, singurul ocupant al vehiculului, a fost arestat de către poliţişti prezenţi la faţa locului. Nicio armă nu a fost găsită la faţa locului, a precizat Scotland Yard.

Imagini difuzate pe reţele de socializare surprind poliţişti puternic înarmaţi în jurul vehiculului, al cărui şofer a ieşit încătuşat şi a fost ridicat. În alte imagini, poliţia este surprinsă reţinând bărbatul, care poartă blugi şi o haină neagră.

”O maşină gri metalizat s-a strivit de barierele negre şi ieşea un fum negru”, a declarat pentru AFP un cameraman de la ITN, Donovan Parsons. ”Şase (vehicule cu tracţiune integrală) 4x4 au trecut ptin faţa noastră. Numeroşi poliţişti au ieşit din ele, înarmaţi şi s-au apropiat de vehicul, cu armele îndreptate spre geamuri”, a adăugat el.

La faţa locului erau parcate aproximativ zece maşini de poliţie şi cel puţin trei ambulanţe, dar şi artificieri şi câini de poliţie. Staţia de metrou a fost parţial închisă. Întreaga zonă, survolată de un elicopter, a fost izolată de către poliţie, a constatat un corespondent AFP.

Cordoane de securitate urmează să rămână pe loc ”încă o vreme”, a relevat Neil Basu.

”ACT DELIBERAT”

”Pare să fie un act deliberat”, a declarat o martoră, Ewalina Ochab, pentru agenţia britanică de ştiri Press Association (PA). ”Mergem de cealaltă parte a drumului, am auzit un zgomot, iar cineva a ţipat. M-am întors şi am văzut o maşină gri care mergea în viteză în apropiere de bariere, poate chiar pe trotuar”, a adăugat ea.

”Era un ciclist pe jos, evident rănit”, a declarat pentru PA James Maker, un ciclist prezent la faţa locului la câteva minute după atac.

”Ne temeam că este ceva grav, văzând că este închis. Ne-am gândit la atentatul de la Londra de pe Podul Westminster. Normal, au pus bariere de protecţie”, a declarat pentru AFP Emmanuel Guy, un turist francez din Cholet, în vestul Franţei.

Premierul Theresa May a dat asigurări pe Twitter că se gândeşte la răniţi şi a mulţumit serviciilor de urgenţă pentru răspunsul lor ”curajos şi rapid”.

VAL DE ATENTATE

Regatul Unit a fost vizat în 2017 de un val de atentate - dintre care patru au fost revendicate de gruparea Statul Islamic (SI) - soldate în total cu 36 de morţi şi 200 de răniţi. Primul dintre ele, pe 22 martie, a fost comis cu o maşină pe Westminster Bridge, care conduce la Parlament.

Autorul acestui atentat, soldat cu cinci morţi, a lovit mai întâi pietoni, urcând cu maşina pe trotuarul podului, după care şi-a terminat cursa în grilajul Parlamentului. Khalid Masood a coborât apoi din maşină şi a intrat în incinta clădirii, unde a înjunghiat mortal un poliţist, după care a fost ucis prin împuşcare.

De atunci, bariere de securitate din beton şi oţel au fost instalate în jurul grilajului Parlamentului şi pe trotuare care conduc la pod, dar şi în mai multe alte locuri din metropolă.

”Nu putem să facem mare lucru altceva” în domeniul securităţii, a declarat pentru AFP Alex Mauchle, un sud-african care se duce la consulatul ţării sale, în apropiere de Parlament. ”Altfel devenim un stat poliţienesc”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.