Ministrul de Interne al Spaniei, Fernando Grande-Marlaska, a anunţat că va trimite poliţia naţională în Catalonia dacă autorităţile locale nu fac mai multe pentru a opri proteste precum cele care au dus la închiderea unor autostrăzi în weekend, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grande-Marlaska a acuzat poliţia locală din Catalonia că nu a făcut nimic nimic pentru a opri protestatarii pro-independenţă care au blocat timp de 15 ore autostrada AP-7.

Implicarea poliţiei naţionale ar fi o problemă sensibilă în Catalonia, care are propria administraţie iar sondajele arată că aproape jumătate din populaţie doreşte să se despartă de Spania.

De asemenea, ar aduce înapoi amintiri privind decizia Madridului de a trimite poliţia naţională în septembrie 2017 după ce guvernul catalan a organizat un referendum ilegal privind independenţa regiunii.

“Poliţia regională trebuie să gestioneze perturbarea ordinii publice cum am văzut în ultimele zile şi să protejeze securitatea traficului”, i-a transmis Grande-Marlaska omologului său regional într-o scrisoare luni.

“Dacă acest lucru nu se va întâmpla … guvernul va ordona o intervenţie a poliţiei naţionale”, a adăugat el.

Nu a existat o reacţie imediată a autorităţilor catalane.

Guvernul conservator anterior al Spaniei a preluat controlul asupra regiunii în 2017 după declararea unilatereală a independenţei. Mulţi dintre politicienii catalani care au participat la declaraţie se află în exil sau în închisoare aşteptând să înceapă procesele după ce au fost acuzaţi de rebeliune.

Noul premier spaniol Pedro Sanchez a declarat că este deschis către un referendum privind mai multă autonomie şi a promis că va face publice planuri în acest sens miercuri în parlament.

Însă Grande-Marlaska a declarat că autorităţile locale trebuie să demonstreze că pot menţine ordinea şi să prevină o repetare a situaţiei de duminică.

“S-a observat că nu a existat o intervenţie a poliţiei regionale … o realitate greu de negat”, a afirmat el într-un interviu acordat unui post de radio marţi dimineaţă.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.