Salutul neoficial folosit în oraşul Montréal, unde se vorbeşte franceză şi engleză, este de mult timp „Bonjour, Hi!”, însă o moţiune dată de conducerea provinciei Québec cere comercianţilor să îşi întâmpine clienţii doar în limba franceză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această iniţiativă reafirmă franceza ca limbă principală în provincie, unde vorbirea limbii engleze poate fi controversată, scrie BBC.

Iniţiativa legislativă - care nu este o lege - a fost adoptată unanim, însă prim-ministrul provinciei numeşte această dezbatere „ridicolă”.

Introdusă de Parti Québécois, moţiunea „invită toţi comercianţii şi pe cei care lucrează cu clienţii locali şi străini să îi întâmpine afectuos cu salutul «bonjour»”.

„Este vorba să fim originali şi să fim noi însine, iar să fim noi înşine înseamnă să fim cel mai mare oraş francofon cu o comunitate anglofonă”, a spus Pascal Bérubé, liderul PQ. „Primul lucru pe care trebuie să îl spuneţi, cred, este «bonjour». Este vorba despre respect, este uşor de înţeles”.

Liberalul Philippe Couillard, prim-ministrul regiunii, a criticat moţiunea care susţine că includerea salutului „Hi” este „iritantă”. El a acuzat PQ că încearcă să aprindă conflictul limbilor şi să divizeze provincia. Couillard este de părere că întreaga dezbatere este „ridicolă”, însă a fost de acord să voteze pentru moţiune după ce cuvântul „iritant” a fost scos din text.

Mulţi dintre locuitorii provinciei Québec spun că identitatea lor franceză este în pericol. Aceasta este singura provincie din Canada unde franceza este unica limbă oficială. 

Office québécois de la langue française (OQLF) supraveghează păstrarea limbii franceze în provincie, uneori cu preţul unor cuvinte folosite cu regularitate.

În 2013, un restaurant italian a fost forţat să scoată „pasta” din meniu, pentru că nu era un cuvânt francez. 

În 2016, un restaurant din Ville de Québec numit La Mama Grilled Cheese a primit o scrisoare din partea agenţiei în care era criticat din cauza caracterului englezesc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.