Comitetul ştiinţific care supervizează campania de vaccinare împotriva covid-19 în Regatul Unit (JCVI) a recomandat vineri limitarea vaccinării cu vaccinul AstraZeneca-Oxford la persoane în vârstă de peste 40 de ani, după semnalarea a 242 de cazuri de formare a unor cheaguri de sânge, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

JCVI - care subliniază că beneficiiile rămân mai importante decât riscurile - revine astfel asupra recomandării sale din aprilie în vederea limitării vaccinării la persoane în vârstă de peste 30 de ani.

Agenţia britanică a medicamentului (MHRA) a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă că a înregistrat 242 de cazuri de formare a unor cheaguri de sânge (tromboză) la persoane care s-au vaccinat cu vaccinul AstraZeneca-Oxford, în urma administrării a 28 de milioane de doze.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Directoarea MHRA June Raine a subliniat însă că beneficiile sunt mai importante decât riscurile în cazul unei ”mari majorităţi” a populaţiei - mai ales la persoanele mai în vârstă, care se pot îmbolnăvi mai grav de covid-19.

Numeroase ţări europene au suspendat vaccinarea cu vaccinul anglo-suedez sub o anumit vârstă, din cauza semnării formării unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu acest vaccin.

Agenţa Europeană a Medicamentului (EMA) stabilea în aprilie că aceste cheaguri de sânge sunt un efect secundar ”foarte rar” al vaccinului AstraZeneca-Oxford, însă aprecia că raportul beneficii-riscuri rămâne ”pozitiv”.

În Regatul Unit, în afară de vaccinul AstraZeneca-Oxford se administrează vaccinurile anticovid Pfizer-BioNTech şi Moderna.

Regatul a desfăşurat una dintre cele mai avansate campanii de vaccinare din lume.

Aproape 35 de milioane de persoane au fost vaccinate cu o doză de vaccin anticovid, iar peste 16 milioane au fost vaccinate cu două doze, de la începutul lui decembrie.

Adjunctul medicului-şef al Angliei, Jonathan Van-Tam, estimează că această recomandare nu ar urma să modifice obiectivul Guvernului de vaccinare cu prima doză de vaccin anticovid a tuturor adulţilor, până la sfârşitul lui iulie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.