Autopsii realizate în Turcia ale victimelor atacului de marţi din Siria confirmă că regimul lui Bashar al-Assad a recurs la arme chimice, a declarat joi ministrul Justiţiei, citat de agenţia de presă guvernamentală Anadolu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Atopsii au fost realizate la Adana (în sudul Turciei) pe trei corpuri aduse de la Idleb. Aceste autopsii au stabilit că au fost folosite arme chimice”, a declarat Bekir Bozdag, potrivit Anadolu.

”Acest examen ştiinţific stabileşte de asemenea că (preşedintele sirian Bashar al-)Assad a folosit arme chimice”, a adăugat ministrul turc, fără să precizeze pe ce elemente se sprijină această acuzaţie.

Cel puţin 86 de persoane, inclusiv 30 de copii şi 20 de femei, au fost ucise într-un raid, marţi, la Khan Sheikhoun, un mic oraş din provincia rebelă Idleb, în nord-vestul Siriei.

Medici au relevat toate simptomele unui atac chimic - pupile dilatate, convulsii, spumă la gură.

Potrivit lui Bozdag, cele trei corpuri au fost atopsiate la Adana cu ”participarea” unor medici legişti turci şi a unor reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi Organizaţiei pentru Interzicerea Armamentului Chimic (OIAC).

Zeci de persoane rănite în acest presupus atac chimic primesc în prezent îngrijiri în Turcia, care se învecinează cu Siria.

Examenele, care au durat aproape trei ore potrivit Anadolu, au fost înregistrate video, iar eşantioane au fost recoltate de autorităţile turce şi delegaţia OMS.

Turcia şi alte ţări, inclusiv Statele Unite, Franţa şi Regatul Unit, au desemnat regimul preşedintelui al-Assad ca responsabil de acest atac.

Şeful statului turc Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat miercuri pe al-”Assad asasinul” că este vinovat de acest atac care a provocat un val de indignare în numeroase ţări.

Însă Moscova, care susţine Damascul, a declarat miercuri că aviaţia siriană a bombardat un ”depozit” al rebelilor în care se aflau ”substanţe toxice”. Explodând, acestea s-au răspândit în atmosferă.

Natura substanţelor chimice nu a fost identificată în mod oficial.

Însă OMS a precizat că unele victime prezentau simptome care evocă o categorie de produse chimice, ”inclusiv agenţi neurotoxici”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.