Curtea Supremă de la Viena a decis vineri după-amiază că executivul austriac a acţionat corect în confiscarea locuinţei în care a crescut Adolf Hitler, punând capăt unei dispute lungi între stat şi fosta proprietară a locuinţei din Branau, transmite The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul a preluat controlul în luna decembrie asupra clădirii dărăpănate din localitatea Braunau, după ce parlamentarii austrieci au trecut o lege a exproprierii redactată special pentru casa părintească alui Adolf Hitler.

Decizia vine după câţiva ani de dispută cu fosta proprietară Gerlinde Pommer, care a dat în chirie clădirea timp de patru decenii ministerului de Interne.

Însă, aceasta a refuzat vehement să vândă clădirea sau să desfăşoare renovaţiile necesare în locuinţa din Braunau, o localitate situată la câţiva kilometri de graniţa cu Germania.

Avocatul lui Pommer a acuzat că măsura de expropriere a fost una excesivă şi a lansat un apel la Curtea Supremă.

Însă, magistraţii supremi au dat dreptate executivului, susţinând că exproprierea s-a făcut prin urmărirea interesului public şi pentru a nu transforma clădirea într-un loc de pelerinaj pentru neonaziştii din Austria.

”Există vulnerabilitatea ca această casă să devină un loc de pelerinaj pentru ideologia neonazistă. Prin urmare este necesar să ne asigurăm că nu va avea loc niciun abuz criminal”, se arată în motivaţia Curţii Supreme.

Judecătorii au notat că fosta proprietară va primii compensaţii financiare pentru clădire, precum şi pentru mai multe garage şi locuri de parcat situate în spatele locuinţei lui Hitler.

Familia Pommer a deţinut pentru aproape un secol clădirea galbenă, în care s-a născut la 20 aprilie 1889 Adolf Hitler.

Deşi dictatorul a petrecut doar o scurtă perioadă de timp în această clădire, neonaziştii din întreaga lume sunt interesaţi să viziteze Braunau.

Clădirea de 800 de metri pătraţi a rămas goală în ultimii şase ani, după ruperea unui contract de închiriere între Pommer şi Guvern.

Până atunci, executivul plătea lunar o chirie de 4.800 de euro şi folosea clădirea drept un centru pentru persoane cu dizabilităţi din Braunau.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.