Extrema-dreaptă austriacă a lansat critici dure la adresa euroscepticului britanic Nigel Farage, pe care-l acuză că a contribuit masiv la eşecul înregistrat în alegerile prezidenţiale de Norbert Hofer. Reprezentanţii Partidului Libertăţii (FPO) susţin că euroscepticul a contribuit la eşecul prezidenţiabilului de extremă-dreaptă, după ce a declarat într-un interviu că acesta are de gând să iniţieze un referendum pentru ieşirea Austriei din UE, transmite The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Însă, electoratul austriac indecis nu a primit cu entuziasm ideea unui referendum pentru un aşa-numit Oexit.

De asemenea, analiştii politici susţin că tocmai decizia britanicilor de a părăsi UE a contribuit semnificativ la întărirea electoratului independentului Alexander Van der Bellen.

Independentul Alexander Van der Bellen (72 de ani) a vorbit adeseori despre Brexit în timpul campaniei prezidenţiale, susţinând că extremistul Hofer vrea să organizeze un ”Oexit”, care ar ameninţa locurile de muncă ale muncitorilor din Austria. Ţara alpină este puternic dependentă de schimburile comerciale din interiorul UE.

Însă, Norbert Hofer şi-a retras declaraţiile cu privire la organizarea unui referendum şi a precizat că Austria ar putea să părăsească blocul comunitar doar în cazul aderării Turciei la UE. De asemenea, candidatul extremei-dreapta s-a arătat împotriva concentrării de putere în mâinile Bruxelles-ului şi a cerut mai multă putere de decizie pentru executivele naţionale din cadrul UE.

Extremistul Anton Mahdalik de la FPO l-a criticat pe euroscepticul Nigel Farage pentru că s-a amestecat în problemele interne ale Austriei.

”Asta nu ne-a ajutta, doar ne-a împiedicat”, a declarat Mahdalik, având în vedere că majoritatea austriecilor susţine apartenenţa la UE.

Norbert Hofer a reacţionat faţă de comentariile euroscepticului britanic, precizând că sunt davada unei ”erori grave de judecată”. De asemenea, prezidenţiabilul de extrem-dreaptă a menţionat că ”nu sunt fericit atunci când cineva din exterior se amestecă în treburile mele”.

Un parlamentar austriac a declarat că teama organizăriii unui referendum pentru ieşirea Austriei din UE a jucat un rol important în victoria lui Alexander Van der Bellen. Districtele regionale s-au reorientat în acest scrutin spre prezidenţiabilul independent, tocmai pentru că aceste zone profită de pe urma subvenţiilor europene.

Primele exit-poll-uri indicau că Alexander Van der Bellen a obţinut 53,6% din voturi, în vreme ce prezidenţiabilul extremei-drepte nu a reuşit să strângă decât 46,4% din sufragii. Diferenţa dintre cei doi candidaţi austrieci este mult mai mare decât în primul scrutin prezidenţial.

Rezultatele finale sunt aşteptate abia luni, după numărarea celor 500.000 de voturi prin corespondenţă.

Extremistul Norbert Hofer şi-a recunoscut deja înfrângerea şi l-a felicitat pe rivalul său independent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.