Austria vrea să obţină susţinerea altor state membre ale Uniunii Europene, în cadrul unei acţuni în justţie împotriva reglementărilor europene care califică investiţii în centrale nucleare şi cu gaze naturale drept investiţii care respectă mediul, anunţă miercuri ministrul austriac însărcinat cu lupta împotriva modificărilor climatice Leonore Gewessler, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul austriac - antinuclear -, care critică totodată calificarea de către UE a gazelor naturale - un combustibil fosil - drept ecologice, a pregătit o acţiune în justiţie prin care vrea să conteste legislaţia Uniunii care adaugă combustibili la sistemul de ”taxonomie” prin care sunt etichetate investiţiile ecologice.

”Există mai multe alte state care au fost foarte critice cu actul delegat şi care s-au făxut auzite. Vom căuta, astfel, alţi aliaţi în această acţiune în justiţie”, anunţă mnistrul Leonore Gewessler.

Reglementări cu privire la gaze naturale şi la energia nucleară au fost dezbătute deja, în mod intens, timp un an de zile, iar guvernele statelor membre UE sunt profund împărţite în acest subiect.

Însă Parlamentul European (PE) a adoptat legislaţia care, potrivit Comisei Europene (CE), urmează să ajute UE în tranziţia la energii curate.

Unii activişti susţin că această legislaţie compromite leadershipul UE în lupta împotriva modificărilor climatice.

”Vom intenta o acţiune în justiţie la Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene, pentru a împiedica acest program de ecospălare”, a anunţat Leonore Gewessler la sosirea la o reuniune a miniştrilor mediului din UE.

Austria urmează să arate, în această procedură, că niciun carburant numerită o etichetă ecologică.

Atunci când ard şi produc energie, gazele naturale produc emisii care încălzesc planeta şi alimentează modifcările climatice.

Însă ele poluează mai puţin decât cărbunele, iar unele state membre UE le consideră o soluţie temporară în înlocuirea celui mai poluant combustibil.

Energia nucleară nu emite dioxid de carbon (CO2), însă produce deşeuri radioactive.

Această acţiune în justiţie vizează, de asemenea, să stabilească dacă CE poate adopta reglementări printr-un ”act delegat” - un tip de legislaţie căreia statele mebre şi PE i se pot opune prin veto, dar pe care nu o pot modifica.

Această legislaţie garantează că investiţii private în domeniile gazelor naturale şi nuclear răspund unor criteri stricte, sublinia săptămâna trecută un reprezentant al serviciilor financiare europene, Mairead McGuinness.

Taxonomia europeană nu interzice investiţii în combustibili care nu sunt etichetaţi drept ”verzi”.

Austria ar putea depune această plângere în câteva luni, după intrarea în vigoare a legislaţiei vizate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.