Alexander Van der Bellen (73 de ani) a fost învestit joi dimineaţă în funcţia de preşedinte al Austriei. Ceremonia de învestire a politicianului independent, care a reuşit să învingă ameninţarea extremei-drepte, are loc în mijlocul unei crize guvernamentale între cei doi parteneri de coaliţiei, care a generat speculaţii cu privire la posibilitatea organizării unor alegeri anticipate, după ce naţiunea alpină a trecut prin două scrutinuri prezideţiale doar în ultimul an, transmite versiunea austriacă a The Local.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Promit să urmez cu fidelitate legea fundamentală şi toate legile republicii şi să-mi îndeplinesc rolul cu conştiinţă”, a declarat Van der Bellen în timpul ceremoniei de învestire din Parlament.

Politicianul independent, care s-a bucurat de susţinerea ecologiştilor, a câştigat la limită primul scutin prezidenţial din mai 2016 în ciuda popularităţii reprezentantului extremei-drepte Norbert Hofer. Însă, magistraţii supremi au decis invalidarea alegerilor prezidenţiale ca urmare a descoperirii unor nereguli în procedura de numărare a voturilor prin corespondenţă.

Alegerile prezidenţiale au fost reluate pe 4 decembrie, iar după o campanie extrem de urâtă şi alimentată de tensiuni, Alexander Van der Bellen a reuşit să căştige cu un procent mai mare în faţa extremistului Norbert Hofer de la FPO.

Rolul preşedintelui este mai degrabă simbolic, însă prezidenţiabilul extremist a promis în campania electorală că va extinde puterile funcţiei pentru a modela societatea austriacă, sugerând la un moment dat un referendum pentru ieşirea Austriei din Uniunea Europeană. Însă, austriecii beneficiază masiv de pe urma subvenţiilor europene, iar această retorică a distrus sprijinul de care se bucura Norbert Hofer în rândul comunităţilor rurale din regiunea Tirol.

Victoria lui Alexander Van der Bellen a fost primită cu entuziasm de formaţiunile politice de centru şi de centru-stânga din Austria şi Europa.

Între timp, ”marea coaliţie” a cancelarului Christian Kern a început să dea semne de slăbire, iar tensiunile au crescut considerabil între social-democraţi şi conservatorii de la Partidul Poporului (OVP).

De asemenea, presa austriacă a speculat în ultimele săptămâni cu privire la posibilitatea organizării de alegeri anticipate, în timp ce extrema-dreaptă creşte pe zi ce trece în sondaje.

Alexander Van der Bellen s-a născut în timpului celui de-al doilea război mondial dintr-un aristocrat rus şi o mamă estonă, care a fugit de invazia stalinistă şi s-a refugiat la Viena.

Sosirea armatei roşii a forţat familia să plece în regiunea tiroleză, unde preşedintele şi-a petrecut copilăria idilică departe de zgomotul Vienei.

În timpul ceremoniei de învestire, noul preşedinte austriac a precizat că este un ”bebeluş refugiat”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.