Airbus a anunţat că a fost informat de către Guvernul australian cu privire la faptul că acesta vrea să-şi înlocuiască elicopterele de origine europeană şi s-a declarat ”dezamăgit” de acest lucru, la trei luni după ce Camberra a rupt în mod răsunător un megacontract de achiziţionare a unor submarine conveţionale franţuzeşti, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Australia ”a informat Airbus cu privire la decizia sa de a lansa o licitaţie militară în străinătate, în vederea unei eventuale înlocuiri a (elicpterelor Airbus de tip) MRH90 în cadrul forţelor armate” australiene, a declarat joi AFP un purtător de cuvânt al companiei, care a confirmat astfel o informaţie dezvăluită de cotidianul The Australian.

”Suntem dezamăgiţi de acest anunţ, însă rămânem angajaţi deplin în susţinerea flotei MRH90 aflată în serviciu în Australia şi a importantei noastre prezenţe, mai larg, în această ţară”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Elicopterul Airbus de tip MRH90 ”Taipan” este versiunea australiană a NH90, un elicopter multirol, aflat în serviciu în armata franceză sub numele de ”Caïman”.

Aeronava este produsă de către consorţiul NH Industries, din care fac parte Airbus Helicopters, compania italiană Leonardo şi compania olandeză Fokker.

Peste 440 de elicoptere NH90 de toate tipurile au fost livrate în 14 ţări, potrvit unui bilanţ de la jumătatea lui 2021.

Potrivit The Australian, Guvernul de la Canberra a decis să nu mai folosească cele 47 de elicoptere Taipan aparţinând Forţelor terestre şi Marinei australiene şi să le înlocuiască cu material american - Black Hawk şi Seahawk produse de către Lockheed Martin -, un contract în valoare de şapte miliarde de dolari australieni (4,4 miliarde de euro).

Această întorsătură are loc la trei luni după ce Guvernul australian a provocat o criză diplomatică acută cu Franţa, prin anularea unui contract uriaş de achziţionare a 12 submarine franţuzeşti cu propulsie convenţională, în valoare de 90 de miliarde de dolari australieni (55 de miliarde de euro).

Australia a optat ca în locul acestor submarine să achziţioneze submarine cu propulsie nucleară, în cadrul unei noi alianţe cu Statele Unite şi Regatul Unit, AUKUS, menită să înfrunte tensiuni strategice tot mai mari între Statele Unite şi China la Oceanul Pacific.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.