Australia va trimite în Germania o aeronavă de supraveghere a Forţelor Aeriene Regale Australiane pentru a sprijini Ucraina prin protejarea unei porţi umanitare şi militare în afara teritoriului său, a anunţat luni premierul Anthony Albanese, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Desfăşurarea aeronavei E-7A Wedgetail timp de şase luni va include până la 100 de membri ai echipajului şi personal de asistenţă australian, a declarat Albanese într-o conferinţă de presă susţinută la Berlin alături de cancelarul Olaf Scholz.

Aeronava, o demonstraţie a angajamentului Australiei de a menţine ordinea internaţională bazată pe reguli, va ajuta la protejarea centrelor logistice multinaţionale „esenţiale pentru fluxul de asistenţă militară şi umanitară către poporul Ucrainei”, a spus prermierul australian.

„Această contribuţie este foarte semnificativă, atât pentru ceea ce va face, cât şi pentru ceea ce simbolizează - este angajamentul Australiei de a face tot ce poate pentru a oferi resursele adecvate” care să maximizeze sprijinul ţării pentru Ucraina.

Aeronava nu va intra în spaţiul aerian ucrainean, rus sau belarus, a precizat un comunicat emis de biroul lui Albanese.

Wedgetail combină radarul de supraveghere cu rază lungă de acţiune, radarul secundar şi sistemele tactice de comunicaţii de voce şi date pentru a oferi avertizare timpurie şi control în aer.

În timp ce se afla la Berlin, Albanese a participat şi la semnarea unui acord de principiu pentru a livra Germaniei peste 100 de transportatoare militare Boxer fabricate în Australia, una dintre cele mai mari tranzacţii în materie de export de echipament militar realizată de Canberra.

Marţi, Albanese va participa la summitul NATO din Lituania, la care Australia a fost invitată în calitate de partener Indo-Pacific Four, alături de Japonia, Noua Zeelandă şi Coreea de Sud. El se va adresa miercuri liderilor NATO.

Parteneră NATO din 2014, după ce a contribuit la operaţiunile conduse de NATO în Afganistan şi Irak, Australia a convenit asupra unui nou program de parteneriat pe trei ani, au declarat oficialii australieni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.