Premierul australian Scott Morrison recunoaşte că preşedintele francez Emmanuel Macron îi face viaţa grea, după ce a rupt un contract de achiziţionare a unor submarine, însă promite să aibă ”răbdare” în vederea restaurării relaţiilor cu Franţa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Morrison a anunţat miercuri seara, la Washington, că a încercat să-l contacteze pe Macron, dar că nu a discutat încă cu şeful statului francez.

”Însă noi avem răbdare. Le înţelegem dezamăgirea”, a dat el asigurări, la o săptămână după ce Autralia a rupt - fără vreun avertisment - un contract cu privire la achiziţionarea a 12 submarine franceze cu propulsie convenţională, în valoare de 90 de miliarde de dolari australieni (55 de miliarde de euro).

În paralel cu această rupere a contractului, Australia a anunţat achiziţionarea a cel puţin opt submarine americane sau britanice cu propulsie nucleară - după luni de negocieri secrete -, un lucru care a înfuriat Parisul.

Franţa a anulat, ca măsuri de retorsaiune, o serată de gală la Washington, la care urmau să fie sărbătorite relaţiile franco-americane, şi şi-a rechemat ambasadorii de la Washington şi Canberra, acuzând cele două ţări de faptul că i-au aplicat o ”lovitură de la spate”.

Preşedinţii american Joe Biden şi francez Emmanuel Macron au înercat să liniştească tensiunile - într-o convorbire la telefon de 30 de minute -, catalogată drept amicală de către Biden.

Însă nicio discuţie de acest fel nu a avut loc cu Morrison.

Franţa urmează să-şi trimită înapoi ambasadorul la Washington, săptămâna viitoare, însă nu a prezentat vreo dată cu privire la întoarcerea ambasadorului la Canberra.

”Australia a decis să nu dea curs unui contract în domeniul apărării foarte important. Iar noi ştim că Franţa este dezamăgită de această decizie, ceea ce este de înţeles”, a declarat Morrison.

”Cred că va fi nevoie de mai mult timp în vederea rezolvării acestor probleme decât în rezolvarea celor dintre Statele Unite şi Franţa”, a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.