Australia nu va semna acordul ONU privind migraţia pentru că ar însemna să îşi compromită politicile dure în domeniu şi să pună în pericol securitatea naţională, a declarat prim-ministrul Scott Morrison miercuri, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, Australia se alătură Statelor Unite, Israelului şi mai multor state din estul Europei care au respins şi ele la rândul lor Pactul Global ONU privind Migraţia, care cere semnatarilor să nu reţină migranţii arbitrar şi să folosească detenţia doar ca ultimă măsură.

Morrison a declarat că acest pact ar pune în pericol securitatea naţională a Australiei.

„Pactul ar compromite interesele Australiei. Nu face diferenţa între cei care vin ilegal în Australia şi cei care vin prin metodele corecte”, a declarat el pentru 2GB Radio. În Australia, persoanele care intră în ţară ilegal nu primesc azil.

Ei sunt apoi reţinuţi în două centre de detenţie pe insule izolate din Pacific până sunt acceptaţi de altă ţară sau cad de acord să se întoarcă în ţara de origine. Taberele au fost criticate de ONU şi de grupările pentru drepturile omului.

„Australia este un caz de manual despre cum să nu tratezi pe cei care ajung pe bărci, trimiţându-i să îndure condiţii teribile timp de mai mulţi ani şi încercând să îşi transfere responsabilitatea unor ţări mai mici”, a declarat Elaine Pearson, directorul Human Rights Watch Australia.

Respingerea pactului este ultima decizie dintr-un efort de a înăspri politicile privind migraţia, lucru care va forma un element cheie din campania lui Morrison pentru a fi reales în alegerile din mai 2019.

Sondajele de opinie arată că guvernul său conservator se îndreaptă către o înfrângere.

Australia are o limită anuală a imigranţilor de 190.000. Morrison a declarat în această săptămână că guvernul său va reduce această limită, o politică populară printre votanţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.