Australia a recunoscut vineri că ar fi putut să ucidă până la 18 civili într-un raid aerian efectuat în cadrul coaliţiei internaţionale antijihadiste, la Mosul, în urmă cu doi ani, pe când gruparea Statul Islamic (SI) încă deţinea controlulu asupra acestui oraş din Irak, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Salutând acest anunţ, ONG-ul de apărare a drepturilor omului Amnesty International (AI) a îndemnat celelalte state membre ale acestei coaliţii care intervine în Irak şi Siria să facă la fel, în cazul în care s-ar afla la originea morţii unor civili.

În urma unei anchete interne, armata australiană a conchis că avioane din cadrul coaliţiei au ”putut să ucidă între şase şi 18 civili” în cursul unui raid vizând cartierul al-Shifa, la Mosul, în nordul Irakului, la 13 iunie 2017.

Ea precizează că nu este sigură dacă că este vorba despre pagube cauzate de un avion australian sau de avionul altei ţări membre a coaliţiei.

Condusă de Statele Unite, această coaliţie a recunoscut că a ucis peste 1.100 de civili în cursul celor aproximativ 30.000 de atacuri aeriene pe care le-a efectuat de la începutul Operaţiunii "Inherent Resolve", în 2014, în Irak şi în Siria.

ONG-ul Airwars, care înregistrează victimele civile în toate bombardamentele aeriene din lume, estimează, la rândul său, că cel puţin 7.468 de civili au fost ucişi de coaliţie în cele două ţări.

În contextul în care numeroase informaţii dezvăluie bombardamente intensive oarbe şi mii ce civili ucişi în confruntări armate sau în raiduri aeriene, Amnesty International a salutat anunţul australian drept ”un pas în direcţia cea bună”.

”Guvernul australian s-a arătat mai înclinat să-şi asume responsabilităţile pentru că a cauzat moartea unor civili decât parteneri de-ai săi din cadrul Coaliţiei, precum Marea Britanie, Statele Unite şi Franţa”, a anunţat directoarea AI însărcinată cu cercetări în Orientul Mijlociu Lynn Maalouf.

Confruntări armate urbane în Mosul, un centru comercial istoric în Orientul Mijlociu, situat în apropierea frontierelor Siriei şi Turciei, au durat timp de nouă luni.

Forţe proguvernamentale irakiene, susţinute de coaliţie, au luptat, atunci, împotriva jihadiştilor din cadrul SI. Aceste confruntări au fost descrise de către militari ca unele dintre cele mai violente şi devastatoare din epoca modernă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.