Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, marţi, că Ungaria este mult mai dependentă decât alte state de surse externe de energie şi că trebuie găsite soluţii în acest sens. El s-a referit şi la creşterea capacităţii de interconectare dintre România şi Ungaria, iar omologul său maghiar Péter Szijjártó a afirmat că dinspre Ungaria către ţara noastră poate fi transportată anual cantitatea de 2,6 milioane de metri cubi de gaze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
“Am discutat despre energie,  este un domeniu care preocupă în mod firesc atât România, cât şi Ungaria. Este o situaţie complexă la nivel european pentru care trebuie să găsim soluţii. Din păcate, Ungaria este mult mai dependentă decât alte state de surse externe de energie şi trebuie găsite soluţii în acest sens. Există o preocupare importantă la nivelul Uniunii Europene, planul REPower EU, care se află în prezent în discuţie la nivelul Uniunii, va oferi o serie de soluţii, dar sigur că trebuie să continuăm să creştem capacitatea noastră de interconectare şi am discutat astăzi despre creşterea capacităţii de interconectare a proiectului nostru bilateral de interconectare de gaz. Trebuie să consolidăm capacităţile noastre de stocare în interiorul Uniunii Europene. De asemenea, trebuie să găsim surse alternative şi să punem accentul şi pe energie regenerabilă, pe energie nucleară şi aici atât România, cât şi Ungaria sunt pe poziţii apropiate”, a declarat Bogdan Aurescu, la finalul întâlnirii avute cu ministrul de externe maghiar.
Péter Szijjártó a declarat la finalul discuţiilor că Ungaria şi România au făcut eforturi pentru creşterea securităţii energetice. 
“Atât România, cât şi Ungaria au depus muncă foarte serioasă în creşterea securităţii energetice, respectiv diversificarea resurselor pe care le putem utiliza. Din păcate, nu am primit întotdeauna tot ajutorul din exterior. În acelaşi timp, acum ne putem ajuta reciproc şi, din fericire, există disponibilitatea din ambele ţări pentru a pune pe baze şi mai sigure furnizarea energetică pentru ambele ţări. În primul rând, ambele ţări folosesc energia nucleară. Energia nucleară este sustenabilă, curată, sigură şi ieftină. (…) Pentru energia nucleară avem nevoie de elemente de radiatoare nucleare pe care până acum le-am transportat prin Ucraina, ceea ce este imposibil în momentul de faţă, motiv pentru care am început negocieri pentru romanii a transporta aceste radiatoare pe cale nouă, prin Bulgaria şi România”, a afirmat Péter Szijjártó. 
El a precizat că sunt negocieri avansate pentru creşterea capacităţii interconectorului dintre Ungaria şi România. 
“Avem negocieri avansate pentru a creşte semnificativ capacitatea interconectorului dintre Ungaria şi România. Dinspre Ungaria putem transporta anual către România 2,6 milioane metri cubi de gaze şi în curând vom semna acordul cu privire la creşterea capacităţii dinspre România spre Ungaria, să creştem de la 1,7 milioane la 3,3 milioane metri cubi. Până acum am transportat către România peste 200 de milioane de metri cubi, iar dinspre România înspre Ungaria peste 300 de milioane de metri cubi”, a precizat ministrul de externe maghiar.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.