Auditorii blocului celor 27 de state membre au declarat, miercuri, că lobbyiştii pot ocoli cu uşurinţă normele de transparenţă ale UE pentru a influenţa politicile, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportul Curţii de Conturi Europene (CCE) apare în contextul în care instituţiile Uniunii Europene discută despre un nou organism de etică care să ghideze comportamentul funcţionarilor şi înaintea unei revizuiri planificate a registrului de transparenţă al blocului lobbyiştilor.

Această revizuire urmează scandalului "bani contra influenţă" din 2022 în inima Parlamentului European, în care Qatar şi Maroc au fost acuzate că au mituit factori de decizie.

Qatarul a negat că ar fi comis vreo infracţiune. Marocul s-a plâns de "hărţuire judiciară" după o anchetă a procurorilor belgieni.

Mai recent, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că persoana pe care a ales-o pentru a fi noul emisar al UE pentru afaceri a decis să nu accepte postul, după ce criticii au afirmat că ar fi vorba de clientelism.

Orice acuzaţii de nereguli riscă să afecteze reputaţia UE înainte de alegerile pentru Parlamentul European din iunie.

Curtea de Conturi Europeană a avertizat că registrul de transparenţă riscă să devină "un tigru de hârtie" dacă nu va fi consolidat în mod semnificativ.

"O serie de interacţiuni de lobby cu legislatorii UE pot fi ascunse de ochii publicului", a declarat Jorg Kristijan Petrovic, care a condus auditul, care a identificat lacune majore.

Printre acestea se numără cerinţele de înregistrare a întâlnirilor dintre lobbyişti şi personalul de rang înalt numai şi numai pentru întâlniri programate în prealabil. De asemenea, în raport se precizează că finanţarea pentru mai mult de una din trei ONG-uri nu este clară.

În prezent, nu este necesară o înregistrare formală pentru întâlnirile spontane, apelurile telefonice neprogramate şi schimburile de e-mailuri, a declarat ECA.

Se aşteaptă ca noile norme de etică ale UE să stabilească standarde cu privire la acceptarea de cadouri, ospitalitate sau călătorii, întâlniri cu lobbyişti, interese financiare, precum şi cu privire la condiţiile de desfăşurare a activităţilor după încheierea mandatelor.

În timp ce aproximativ 12.500 de organizaţii sunt înscrise în registrul UE, organizaţia de supraveghere Lobbycontrol estimează că până la 29.000 de lobbyişti sunt activi la Bruxelles, unde se elaborează politicile la nivel de bloc.

Max Bank, militant al Lobbycontrol, a declarat că Big Tech şi-a intensificat considerabil activitatea de lobby în ultimii ani, cheltuind 113 milioane de euro (120 de milioane de dolari) în 2023, doar cele mai mari cinci companii cheltuind 33 de milioane de euro în centrul UE.

"Nimeni nu mai este naiv după Qatar, banii îţi pot cumpăra influenţa", a declarat Paul Tang, un membru socialist olandez din Parlamentul European, format din 705 membri.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.