Primele audieri televizate ale procedurii excepţionale de destituire a lui Donald Trump au început miercuri, într-o sală înţesată, în Congresul american, în care democraţii afirmă că vor să acţioneze ”fără ranchiună” împotriva preşedintelui republican pe care-l suspectează de abuz de putere, relatează AFP.
Trump ”a invitat Ucrana să se amestece în alegeri?”. A comis un ”abuz de putere”? s-a întrebat, deschizând interogatoriul, alesul democrat Adam Schiff, care supervizează ancheta în Camera Reprezentanţilor.
”Cazul este pe cât de simplu, pe atât de teribil”, a adăugat el, promiţând să conducă o anchetă fără ”ranchiună” şi fără ”întârziere”.
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
WATCH: Rep. Devin Nunes gives opening statement at House's first public impeachment hearing. https://t.co/6prHeEPtdr
— ABC News (@ABC) November 13, 2019
Această procedură este o ”campanie de calomnii”, şi-a exprimat indignarea numărul doi republican în Comisia Informaţiilor, Devin Nunes.
Prin audierea a doi diplomaţi de carieră, martori direcţi în scandalul ucrainean - William Taylor, ambasadorul interimar american la Kiev, un fost militar, şi George Kent, un oficial de rang înalt la Departamentul de Stat, specialist în Ucraina - au început aceste audieri istorice.
LIVE: Public congressional hearing into impeachment of President Trump https://t.co/6clYimwGI1
— Reuters (@Reuters) November 13, 2019
Fără să-i desemneze nominal, Donald Trump a pus la îndoială cedibilitatea acestor martori, tunând miercuri pe Twitter împotriva "Never Trumpers" - o expresie care-i desemnează pe republicanii care i se opun miliardarului.
Combativ şi denunţând o tentativă de ”lovitură de stat”, miliardarul anjurat să spele ”afrontul” acestei anchete la urne, prin obţinerea unui al doilea mandat în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020.
New hoax. Same swamp. pic.twitter.com/6byw3BVxFR
— The White House (@WhiteHouse) November 13, 2019
Înaintea sa, doar trei preşedinţi au fost vizaţi de o procedură de destituire. Niciunul dintre ei nu a fost demis din funcţie.
În faţa republicanilor care-i acuză că organizează un spectacol nejustificat, democraţii dau un ton solemn procedurii de inculpare - "impeachment" în engleză - care împarte profund ţara de la deschiderea, la 24 septembrie, a anchetei în Camera Reprezentanţilor, în care deţin controlul.
PRESIUNI ASUPRA UCRAINEI?
După şase săptămâni de audieri în discreţia uşilor închise, democraţii speră să aibă un impact decisiv asupra opiniei publice prin faptul de a le permite americanilor să descopere ”informaţiile la prima mână cu privire la faptele preşedintelui”.
Ei îl suspectează pe Donald Trump de faptul că a exercitat presiuni asupra Ucrainei pentru ca aceasta să ancheteze cu privire la fostul vicepreşedinte democrat Joe Biden, bine plasat să-l înfrunte în alegerile pentru fotoliul de la Casa Albă din 2020.
Ca pârghie, miliardarul ar fi suspendat un ajutor militar în valoare de aproximativ 400 de milioane de dolari destinat Kievului şi ar fi pus în balanţă o invitaţie a noului preşedinte ucrainean, Volodimir Zelenski, la Casa Albă.
În cursul unei convorbiri telefonice, al 25 iulie, al cărei rezumat a fost publicat de Casa Albă, Trump i-a cerut omologului său ucrainean ”să se aplece” asupra lui Joe Biden şi fiului acestuia, Hunter Biden.
Acest apel a alarmat mai mulţi oficiali de la Casa Albă şi din cadrul serviciilor americane din informaţii în aşa măsură, încât un avertizor de integritate, agent CIA, a decis să-şi alerteze ierarhia, făcând să izbuncească scandalul la lumina zilei.
Preşedintele ar fi cerut astfel intervenţia unei puteri străine într-un scrutin american, subliniază democraţii, care-l suspectează de ”corupţie” în accepţiunea largă a termenului.
Ei vor totodată să afle dacă preşedinţia a încercat să obstrucţioneze ancheta Congresului şi/sau să ascundă indicii.
Donald Trump subliniază că apelul telefonic cu Zelesnki a fost ”ireproşabil” şi afirmă că nu a vrut decât să consolideze lupta împotriva corupţiei în Ucraina atunci când a evocat familia Biden.
Republicanii au cerut - fără succes - ca Hunter Biden şi avertizorul de integritate să depună mărturie în public.
ZECE AUDIERI
Cei doi martori aşteptaţi în public miercuri au vorbit deja, cu uşile închise, în faţa parlamentarilor în octombrie.
William Taylor declara la 22 octombrie că a aflat că ambasadorul american la Uniunea Europeană (UE) Gordon Sondland le-a spus ucrainenilor, în septembrie, că ”banii de ajutor în domeniul securităţii nu vor fi deblocaţi atât timp cât preşedintele Zelenski nu se angajează să lanseze ancheta cu privire la Burisma”, un grup în domeniul gazelor naturale din al cărui Consiliu de Administraţie făcea parte Hunter Biden.
În ceea ce-l priveşte pe George Kent, el le-a dezvăluit anchetatorilor parlamentari, la 15 octombrie, că şi-a alertat superiorii ierarhici încă de la jumătatea lui august cu privire la presiunile exercitate pentru ca Kievul să ancheteze familia Biden.
Acest diplomat le-a confirmat totodată congresmenilor că avocatul personal al lui Donald Trump Rudy Giuliani a purtat timp de luni de zile o campanie în vederea anchetării lui Joe Biden.
Într-un editorial publican în noaptea de marţi spre miercuri în ziarul The Wall Steet Journal (WSJ), Giuliani apreciază că acest ”comportament al Bidenilor merita să fie examinat îndeaproape”.
Alte zece audieri sunt prevăzute până la 20 noiembrie în Congres.
În acest ritm rapid, opoziţia semnalează că nu vrea săpiardă timp în vederea unui posibil vot asupra unui "impeachment" al celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor unite în Camera Reprezentanţilor.
Ţinând cont de majoritatea republicană în Senat, este puţin probabil ca Donald Trump să fie destituit, întrucât Camera superioară, însărcinată să-l judece, are de spus ultimul cuvânt.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...