Lupta feroce între Donald Trump şi democraţi se deplasează miercuri sub obiectivul camerelor de luat imagini, odată cu primele audieri publice în Congresul american, în cadrul anchetei vizând destituirea preşedintelui republican, suspectat de abuz de putere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Combativ, miliardarul denunţă investigaţiile democrate - drept ”mascaradă”, ”vânătoare de vrăjitoare” şi chiar tentativă de ”lovitură de stat” - în scandalul ucrainean, promiţând să spele acest ”afront” la urne, prin obţinerea celui de-al doilea mandat în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020.

Audierile publice încep la ora locală 10.00 (17.00, ora României), cu doi diplomaţi: William Taylor, un însărcinat american cu afaceri la Kiev, şi George Kent, un oficial de rang înalt la Departamentul de Stat şi un specialist în Ucraina.

În faţa republicanilor, care-i acuză de organizarea unui spectacol, democraţii se declară ”atenţi la sarcina solemnă şi istorică” ce le revine de la deschiderea, la sfârşitul lui septembrie, a anchetei Camerei Reprezentanţilor, în care deţin controlul.

Donald Trump este doar al treilea preşedinte din istoria americană vizat de o procedură de destituire. Niciunul nu a fost demis din funcţie.

Prin acest ritm rapid, opoziţia semnalează însă că nu vrea să piardă timp în vederea unui posibil vot cu privire la inculparea - "impeachment" în engleză - a preşedintelui american în Cameră.

Ţinând cont de majoritatea republicaă în Senat, este puţin probabil ca Donald Trump să fie destituit, întrucât Camera superioară, însărcinată să-l judece, are de spus ultimul cuvânt.

FAMILIA BIDEN

După şase săptămâni de audieri în discreţia uşilor închise, democraţii vor să le ofere aceste mărturii în direct americanilor, pentru ca ei să descopere ”informaţiile la prima mână cu privire la faptele preşedintelui”.

Ei îl suspectează pe Donald Trump de faptul că a exercitat presiuni asupra Ucrainei pentru ca aceasta să ancheteze cu privire la fostul vicepreşedinte democrat Joe Biden, bine plasat să-l înfrunte în alegerile pentru fotoliul de la Casa Albă din 2020.

Ca pârghie, miliardarul ar fi suspendat un ajutor militar în valoare de aproximativ 400 de milioane de dolari destinat Kievului şi ar fi pus în balanţă o invitaţie a noului preşedinte ucrainean, Volodimir Zelenski, la Casa Albă.

În cursul unei convorbiri telefonice, al 25 iulie, al cărei rezumat a fost publicat de Casa Albă, Trump i-a cerut omologului său ucrainean ”să se aplece” asupra lui Joe Biden şi fiului acestuia, Hunter Biden.

Acest apel a alarmat mai mulţi oficiali de la Casa Albă şi din cadrul serviciilor americane din informaţii în aşa măsură, încât un avertizor de integritate, agent CIA, a decis să-şi alerteze ierarhia, făcând să izbuncească scandalul la lumina zilei.

”IREPROŞABIL”

Cei doi martori aşteptaţi în public miercuri au vorbit deja, cu uşile închise, în faţa parlamentarilor.

La 22 octombrie, William Taylor a declarat că a aflat că ambasadorul american la Uniunea Europeană (UE) Gordon Sondland le-a spus ucrainenilor, în septembrie, că ”banii de ajutor în domeniul securităţii nu vor fi deblocaţi atât timp cât preşedintele Zelenski nu se angajează să lanseze ancheta cu privire la Burisma”, un grup în domeniul gazelor  naturale din al cărui Consiliu de Administraţie făcea parte Hunter Biden.

În ceea ce-l priveşte pe George Kent, el le-a dezvăluit anchetatorilor parlamentari, la 15 octombrie, că şi-a alertat superiorii ierarhici încă de la jumătatea lui august cu privire la presiunile exercitate ca Kievul să ancheteze familia Biden.

Acest diplomat le-a confirmat totodată congresmenilor că avocatul personal al lui Donald Trump Rudy Giuliani a purtat timp de luni de zile o campanie în vederea anchetării lui Joe Biden.

”Preşedintele este suspectat că a cerut intervenţia unei puteri străine într-un scrutin american” în interesul său politic personal, a subliniat miercuri la postul public de radio NPR preşedintele democrat al Comisiei Informaţiilor, care conduce ancheta, Adam Schiff.

El a evocat inclusiv suspiciuni de ”corupţie” în accepţiunea largă a cuvântului.

În afară de abuz de putere, democraţii vor să afle dacă preşedinţia a încercat să obstrucţioneze ancheta Congresului şi/sau să ascundă indicii.

Marţi seara ei au dezvăluit calendarul altor opt mărturii prevăzute săptămâna viitoare în faţa camerelor de luat imagini în Congres.

Toate aceste persoane au fost audiate deja cu uşile închise.

Donald Trump subliniază că apelul telefonic cu Zelesnki a fost ”ireproşabil” şi afirmă că nu a vrut decât să consolideze lupta împotriva corupţiei în Ucraina atunci când a evocat familia Biden.

Acest argument urmează să fie reluat de către republicanii care fac parte din Comisia Informaţiilor.

Ei au cerut - fără succes - ca Hunter Biden şi avertizorul de integritate să depună mărturie în public.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.