Preşedintele rus Vladimir Putin s-a adresat marţi militarilor, pe care i-a adunat la Kremlin, cărora le-a mulţumit pentru ”loialitate” în timpul rebeliunii mercenarilor Wagner, relatează AFP, CNN şi BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El şi-a început alocuţiunea cerând un moment de reculegere în memoria militarilor - mai ales piloţi - ucişi în timp ce încercau să oprească marşul mercenarilor către capitala rusă.

”Împotriva acestor rebeli au murit fraţii noştri de arme. Ei şi-au îndeplinit misiunea cu onoare. Vă rog să le onoraţi memoria printr-un moment de reculegere”, a declarat Putin.

El a declarat că militarii implicaţi împotriva mercenarilor Wagner ”n-au tresărit”, subliniind o viziune a unităţii după haosul din weekend.

El a anunţat că armata rusă nu a fost nevoită să retragă unităţi militare din prima linie a frontului, în Ucraina, pentru a lupta împotriva rebeliunii, şi a subliniat că nu s-au înregistrat pierderi în weekend.

”N-am fost nevoiţi să retragem unităţi din zona operaţiunii noastre speciale (Războiul din Ucraina). Camarazii noştri au căzut în lupta împotriva rebelilor”, a declarat el.

El a dat asigurări că armata rusă a ”asigurat funcţionarea fiabilă a celor mai importante centre strategice de control, inclusiv a instalaţiilor militare, securităţii regiunilor de frontieră.

”În acest loc de seamă, la Kremlin, militarii ruşi (...), adevăraţii apărători ai patriei au oprit calea tulburărilor”, a declarat el.

Putin a vorbit apoi despre ”rezultatul inevitabil”.

Vladimir Putin trimite din când la ”tulburări”, o perioadă istorică a Rusiei, în care puterea era vacantă, antrenând războaie civile şi pizme străine, care a culminat cu ascensiunea Romanovilor, în 1613.

”Aţi protejat ordinea consttuţională (...). De facto, aţi oprit războiul civil şi l-aţi dovedit loialitatea faţă de poporul rus”, a continuat liderul de la Kremlin.

”Aţi acţionat clar, în mod bine coordonat, v-aţi dovedit prin fapte loialitatea faţă de poporul rus şi jurământul militar, aţi arătat responabilitate faă de soarta patriei şi viitorul ei”, a declarat el, citat de CNN.

”Oamenii care au fost antrenaţi în această revoltă (militară) au văzut că naţiunea nu este cu ei”, a dat el asigurări.

Numeroşi civili au scandat şi aplaudat, în weekend, trupele Wagner la plecarea din Rostov-pe-Don, în sudul Rusiei.

Putin a ”mulţumit tuturor efectivelor forţelor de ordine şi militarilor”, după care s-a difuzat imnul naţional rus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.