Germania a reiterat miercuri ”închisă” probema reparaţiilor după al Doilea Război Mondial, la o zi după o cerere din partea Greciei de redeschidere a negocierilor cu privire la acest subiect vizând sute de miliarde de euro potrivit Atenei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La peste 70 de ani de la sfârşitul războiului şi la peste 25 de ani de la Tratatul 4+2 (care reglementează suveranitatea Germaniei reunificate), problema reparaţiilor este închisă juridic şi politic”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe.

Ambasadorul Greciei la Berlin a prezentat Ministerului german de Externe o notă verbală în care ”Guvernul grec îndeamnă partea germană să înceapă negocieri în vederea soluţionării problemei în suspans a reparaţiilor şi compensaţiilor de război pe care le revendică Grecia”.

O comisie parlamentară greacă a evaluat, anul trecut, la 270 de miliarde de euro reparaţiile pe care le-ar avea de plătit Germania Greciei, atât în contul pagubelor şi jafurilor comise în timpul Primului Război Mondial (1914-1918), cât şi atrocităţilor îndurate în timpul Ocupaţiei naziste (1941-1944), dar şi al unui împrumut forţat al Greciei, contractat în 1942.

Cereri de reparaţii private ar putea creşte factura recendicată de Atena la 377 de miliarde de euro.

Această veche dezbatere în Grecia a revenit în prim-planul scenei în timpul crizei datoriei (201-2018), în care Germania a fost acuzată de faptul că este responsabilă de politici de austeritate stricte impuse Greciei în schimbul unor împrumuturi internaţionale menite să-i evite falimentul.

Trimiterea notei, cu un pic mai bine de o lună înaintea alegerilor legislative anticipate din Grecia, a avut loc ”prin punerea în aplicare a deciziei luate cu o largă majoritate” de către aleşi în Parlamentul elen, precizează într-un comunicat Ministerul grec de Externe.

Premierul de stânga Alexis Tsipras le-a promis deputaţilor ”o notă verbală adresată Germaniei” în vederea unei deschideri a dialogului pe tema reparaţiilor financiare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.