Atacurile israeliene au vizat duminică în zori estul Libanului, unde Hezbollah are o prezenţă puternică, potrivit unei surse apropiate grupării pro-iraniene. Armata israeliană a declarat că a acţionat ca represalii după ce una dintre dronele sale a fost doborâtă pe teritoriul libanez, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De la începutul războiului din Gaza dintre Israel şi Hamasul palestinian, la 7 octombrie, schimburi zilnice de focuri au opus armata israeliană şi Hezbollahul libanez, care susţine mişcarea islamistă palestiniană.

Hezbollah a vizat poziţii militare israeliene în apropierea frontierei. Israelul ripostează cu raiduri care se adâncesc tot mai mult în teritoriul libanez şi efectuează lovituri ţintite împotriva oficialilor Hezbollah.

Atacurile israeliene au vizat două zone din câmpia Bekaa, Janta şi Sifri, a declarat duminică o sursă apropiată Hezbollah pentru corespondentul AFP în regiunea Baalbek (est).

Janta este o regiune muntoasă aridă în apropiere de graniţa cu Siria, unde se află bazele Hezbollah, iar Sifri se află în centrul câmpiei Bekaa, la aproximativ 80 de kilometri de graniţa israeliană.

Agenţia oficială de ştiri libaneză, ANI, a relatat că ţinta loviturilor israeliene asupra Sifri a fost un "hangar".

La rândul său, armata israeliană a scris pe Telegram că "avioanele de vânătoare au lovit un complex militar şi alte trei locaţii de infrastructură teroristă aparţinând reţelei de apărare aeriană a Hezbollah din regiunea Baalbek din Liban".

Loviturile au fost efectuate "ca represalii la atacul în care o dronă a Forţelor de Apărare ale Israelului a fost doborâtă" sâmbătă, a adăugat aceasta. 

Anterior, aceasta a declarat că drona, care "opera în spaţiul aerian libanez", a fost doborâtă de "o rachetă sol-aer" şi a aterizat pe teritoriul libanez.

Iniţial, Hezbollah a anunţat sâmbătă seara că a doborât o dronă israeliană Hermes 450 deasupra teritoriului libanez, înainte de a preciza că este vorba de un Hermes 900.

Duminică, Hezbollah a anunţat că a tras "zeci de rachete Katiuşa" asupra a două baze militare israeliene "ca răspuns la atacurile inamicului asupra regiunii Bekaa".

În februarie, raiduri israeliene au vizat de asemenea ţinte ale Hezbollah în Bekaa, după ce mişcarea islamistă eűt a anunţat că a doborât o dronă israeliană.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a avertizat vineri, într-un discurs, că mişcarea sa nu şi-a folosit încă armele "principale" în această bătălie, reiterând că formaţiunea sa îşi va înceta atacurile doar atunci când războiul "se va opri în Gaza".

Cel puţin 359 de persoane, în principal combatanţi Hezbollah, inclusiv cel puţin 70 de civili, au fost ucise în Liban în violenţele transfrontaliere de aproape şase luni, potrivit unui bilanţ realizat de AFP.

Sâmbătă, asociaţia de cercetaşi Risala, afiliată la mişcarea Amal, un aliat al Hezbollah care are echipe de urgenţă în sudul Libanului, a anunţat moartea unui salvator. Potrivit unui oficial al asociaţiei, salvatorul fusese rănit de focul israelian cu câteva zile înainte.

În plus, ANI a raportat moartea unei femei care a fost rănită în urma unui atac cu "dronă inamică" în satul de frontieră Yarine.

În nordul Israelului, zece soldaţi şi opt civili au fost ucişi, potrivit armatei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.