O a cincea persoană şi-a pierdut viaţa ca urmare a rănilor grave suferite în atentatul de la Westminster. Premierul britanic Theresa May a confirmat într-un discurs susţinut în Camera Comunelor, că doi români se află între cele peste 40 de persoane rănite. Forţele de ordine au verificat mai multe adrese, iar opt persoane suspectate că pregăteau ”acţiuni teroriste” în Marea Britanie au fost arestate. Jihadiştii Statului Islamic au revendicat joi după-amiază atentatul terorist din faţa legislativului britanic. Poliţia Metropolitană l-a identificat pe atacator drept Khalid Masood.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 23.35: A cincea victimă este un bătrân în vârstă de 75 de ani, care a fost lovit în urmă cu o zi de maşina atacatorului Khalid Masood, transmite Reuters.

În acest moment nu se cunoaşte cetăţenia ultimei victime, dar autorităţile britanice au declarat anterior că printre cei 40 de răniţi se numără persoane din 11 ţări ale lumii, inclusiv turişti care vizitau Londra.

UPDATE 20:20 Autorităţile britanice anunţă că persoanele reţinute după atentat sunt suspectate că pregăteau ”acţiuni teroriste”

Autorităţile britanice au anunţat joi seara că cele opt persoane arestate în urma atentatului terorist sunt suspectate că pregăteau ”acţiuni teroriste” în Marea Britanie. De asemenea, printre persoanele arestate se numără inclusiv trei femei cu vârste cuprinse între 21 şi 39 de ani, transmite BBC News.

Cei opt suspecţi au fost arestaţi în urma mai multor percheziţii, care au vizat adrese din Carmarthenshire, Birmingham, Londra şi Brighton.

De asemenea, şase suspecţi au fost arestaţi doar în percheziţiile din metropola Birmingham.

Ministrul Apărării, Michael Fallon, a declarat că ipoteza de lucru este că atacul de miercuri a avut legătură cu terorismul islamic şi că poliţia verifică în prezent dacă şi alţi oameni au fost implicaţi în organizarea atentatului de la Westminster.

Autorităţile l-au identificat pe atacat drept Khalid Masood - în vârstă de 52 de ani şi era originar din Kent, dar locuia în regiunea West Midlands.

De asemenea, presa britanică a scris că suspectul ar fi locuit mai mulţi ani în Birmingham.

Reprezentanţii Scotland Yard au precizat că atacatorul nu era vizat de nicio anchetă în desfăşurare a autorităţilor britanice şi nu au existat niciodată informaţii despre intenţia acestuia de a comite un atentat terorist în Marea Britanie.

UPDATE 17:41 Autorităţile britanice l-au identificat drept Khalid Masood pe atacatorul terorist de la Westminster

Poliţia Metropolitană l-a identificat joi după-amiază pe atacatorul implicat în atentatul terorist din zona Westminster drept Khalid Masood. De asemenea, bărbatul în vârstă de 52 de ani era originar din Kent şi locuia în regiunea West Midlands, transmite The Guardian.

Reprezentanţii Scotland Yard au precizat că atacatorul nu era vizat de nicio anchetă în desfăşurare a autorităţilor britanice şi nu au existat niciodată informaţii despre intenţia acestuia de a comite un atentat terorist în Marea Britanie.

Totuşi, acesta era cunoscut autorităţilor şi a fost condamnat anterior pentru alte infracţiuni, inclusiv pentru posesie de arme albe, tâlhărie şi vătămare corporală din culpă.

Prima condamnare la închisoare a suspectului a avut loc în noiembrie 1983, fiind trimis în spatele gratiilor pentru distrugeri. De asemenea, ultima sa condamnare a avut loc în 2003, atunci când autorităţile l-au arestat cu un cuţit asupra sa.

Khalid Masood nu a fost niciodată condamnat pentru terorism şi nu era inclus în lista de 3.000 de suspecţi de jihadism din Marea Britanie.

UPDATE 16:55 Un turist american a fost identificat drept a treia persoană ucisă în atentatul din Londra

Autorităţile britanice au anunţat joi după-amiază că a treia persoană care şi-a pierdut viaţa în urma atentatului din Westminster este un turist american identificat drept Kurt Cochran. De asemenea, soţia sa este în continuare internată în stare gravă într-un spital londonez, transmite The Guardian.

”Îmi pare foarte, foarte rău că trebuie să spun asta la toată lumea - Kurt a murit din cauza rănilor suferite în timpul atentatului de la Londra. Sora mea, Melissa, are un picior rupt, o coastă ruptă şi o tăietură la nivelul capului”, a scris cumnatul victimei într-un mesaj postat pe Facebook.

Foto: Twitter.com
Foto: Twitter.com

Kurt Cochran era originar din statul Utah şi vizita metropola londoneză alături de soţia sa, Melissa.

Familia Cochran a transmis un mesaj prin Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă (Biserica Mormonă).

Cuplul american sărbătoarea 25 de ani de la căsătorie în Europa şi urma să se întoarcă joi în Statele Unite.

UPDATE 14:34 Jihadiştii Statului Islamic au revendicat atentatul terorist de la Westminster 

Jihadiştii Statului Islamic au revendicat joi după-amiază atentatul terorist din faţa legislativului britanic, care a zguduit în urmă cu o zi Londra. 

Agenţia Amaq - afiliată grupării jihadiste - a transmis că un soldat al Statului Islamic este responsabil pentru atentatul terorist de la Londra.

”Un soldat al Statului Islamic a comis acest atentat, răspunzând unui apel cu privire la atacarea cetăţenilor din ţările coaliţiei”, se arată în mesajul transmis de Amaq.

 

UPDATE 13:00 - Theresa May a confirmat că doi români se află printre persoanele rănite în atacul de la Westminster

Premierul britanic Theresa May a confirmat joi, într-un discurs susţinut în Camera Comunelor, că doi români se află printre persoanele rănite în atacul de la Westminster. Ea a subliniat că un “act de terorism a încercat să reducă la tăcere democraţia”, dar britanicii nu se tem şi nu ezită.

"Nu ne temem, iar hotărârea noastră nu se va clătina niciodată în faţa terorismului”, a spus Theresa May în Parlament.

“Ne întâlnim aici, în cel mai vechi Parlament, pentru că ştim că democraţia şi valorile pe care le presupune vor triumfa întotdeauna. Aceste valori, libertatea de exprimare, libertatea, drepturile omului şi statul de drept sunt reprezentate aici, în acest loc, dar sunt împărtăşite de oameni liberi din toată lumea”, a adăugat premierul britanic.

“Un terorist a venit într-un loc unde oameni de toate naţionalităţile şi culturile se strâng să sărbătorească ce înseamnă să fii liber şi şi-a vărsat furia fără discriminare împotriva unor bărbaţi, femei şi copii nevinovaţi”, a subliniat şefa Guvernului britanic, precizând că a fost "un atac împotriva oamenilor liberi din toată lumea”.

Theresa May le-a mulţumit “prietenilor şi aliaţilor din toată lumea, care au spus clar că sunt alături de noi în această perioadă”

Ea a prezentat apoi filmul evenimentelor de miercuri. “La 14.40 un singur atacator a intrat cu viteză cu maşina în pietonii de pe Westminster Bridge, omorând doi oameni şi rănind aproximativ alţi 40. Pe lângă cei 12 britanici internaţi, ştim că printre victime se află şi trei copii francezi, doi români, patru sud-coreeni, un german, un polonez, un irlandez, un chinez, un italian, un american şi doi greci. Şi suntem în contact cu Guvernele ţărilor celor răniţi”, a spus ea.

May a precizat că printre răniţi se numără şi trei ofiţeri de poliţie care se întorceau de la un eveniment în onoarea lor, iar doi dintre ei sunt în continuare în stare gravă.

“Atacatorul a părăsit apoi vehiculului şi s-a apropiat de un ofiţer de poliţie la Carriage Gates, atacând acel ofiţer de poliţie cu un cuţit mare, înainte de a fi împuşcat letal de un poliţist înarmat”, a precizat prim-ministrul.

Ea i-a adus un omagiu poliţistului înjunghiat, care şi-a pierdut viaţa. "A fost membru al comandamentului de protecţie parlamentar şi diplomatic timp de 15 ani, iar înainte a fost soldat în Artileria Regală. A fost soţ şi tată, ucis în timp ce îşi făcea treaba pe care o iubea. A fost un erou, iar acţiunile sale nu vor fi uitate niciodată” a spus May.

Ea a transmis condoleanţe familiei ofiţerului şi familiilor tuturor celor care au fost ucişi în atac. De asemenea, le-a mulţumit serviciilor de intervenţie pentru profesionalism.

May a explicat că nu va creşte nivelul de alertă teroristă. Acesta este în prezent sever, cu un nivel sub cel maxim. Nivelul maxim înseamnă că există informaţii clare privind un atac iminent, ceea ce nu este cazul, a explicat premierul

Ea a confirmat şi că poliţia a verificat şase adrese şi a făcut opt arestări în Londra şi Birmingham.

"Valorile noastre vor triumfa”, a conchis premierul Marii Britanii.

UPDATE 12:48 - Autorul atacului de la Londra este cetăţean născut în Marea Britanie, anchetat în trecut de MI5, anunţă May

Autorul atacului de la Londra este cetăţean născut în Marea Britanie şi, în urmă cu câţiva ani, a fost anchetat de MI5 pentru că este suspectat de extremism violent, a anunţat premierul Theresa May în Parlament.

Cazul este vechi, el nu era în vizorul serviciilor de securitate în prezent.

UPDATE 12:31 - Opt persoane au fost arestate în legătură cu atacul de miercuri, de la Westminster

Opt persoane au fost arestate în legătură cu atacul de miercuri, de la Westminster, a anunţat Poliţia Metropolitană citată de Sky News.

Anterior, un reprezentant al Scotland Yard a anunţat că şapte persoane au fost reţinute în şase raiduri.

El a precizat că sunt în curs operaţiuni la Londra, Birmingham şi în alte zone din ţară.

Poliţia l-a identificat pe autorul atacului, dar nu a făcut publică identitatea sau naţionalitatea sa.

Ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, a declarat că ipoteza de lucru este în prezent că atacul de miercuri de la Westminster a avut legătură cu terorismul islamic şi că poliţia verifică în prezent dacă şi alţi oameni au fost implicaţi.

UPDATE 11:08 - Presa britanică a publicat prima fotografie cu femeia ucisă în atacul terorist

Presa britanică a publicat prima fotografie cu femeia ucisă în atacul terorist de miercuri, de la Londra, relatează Sky News.

Aysha Frade avea aproximativ 40 de ani, era originară din Spania, dar avea paşaport britanic.

Între timp, Poliţia Metropolitană a declarat că cei trei ofiţeri răniţi în atac sunt în stare stabilă.

În afară de Aysha Frade, au fost ucişi ofiţerul de poliţie Keith Palmer şi un bărbat de aproximativ 50 de ani, a cărui identitate nu a fost divulgată.

Autorul atacului a fost împuşcat şi omorât de forţele de ordine.

UPDATE 11:00 - Atacul terorist de pe Podul Westminster, surprins de camerele de supraveghere 

Atacul terorist care a avut loc miercuri, la Londra, soldat cu moartea a patru persoane, inclusiv a atacatorului, a fost surprins de camerele de supraveghere instalate în zonă, mai multe înregistrări video apărând în media din Marea Britanie şi pe reţelele de socializare.

Patru persoane au murit miercuri, la Londra, după ce un bărbat la bordul unui automobil Hyunday 4X4 a lovit pietonii pe Podul Westminster, înainte de a intra în plin în gardul Parlamentului. Alte 40 de persoane, inclusiv doi români, au fost răniţi. Cursa atacatorului pe Podul Westminster a fost surprinsă de camerele de supraveghere instalate în zonă. În înregistrare se poate vedea şi momentul în care o turistă româncă este aruncată în râul Tamisa.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, joi, că unul dintre românii răniţi în atacul de miercuri de la Londra este internat în continuare, în stare gravă, iar celălalt cetăţean român, care a fost rănit uşor, a fost externat.

UPDATE 10:31 - Ipoteza de lucru este că atacul de la Londra a avut legătură cu terorismul islamic, spune ministrul britanic al Apărării

Ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, a declarat că ipoteza de lucru este în prezent că atacul de miercuri de la Westminster a avut legătură cu terorismul islamic şi că poliţia verifică în prezent dacă şi alţi oameni au fost implicaţi, relatează Reuters.

“Parlamentul nu poate fi închis ermetic”, dar va fi făcută o revizuire a securităţii clădirii, a precizat Fallon, citat de Sky News.

“Londra merge la serviciu în această dimineaţă (joi – n.r.). Londra nu a văzut niciodată aşa ceva, dar merge mai departe”, a adăugat el, subliniind: “Nu vom lăsa ca acest tip de terorism să câştige”.

UPDATE 10:16 - Un minut de reculegere va fi ţinut în Parlamentul britanic

Un minut de reculegere va fi ţinut joi, la ora locală 9.30 (11.30 ora României), în Parlamentul britanic, în memoria victimelor atacului de miercuri, de la Westminster, relatează Reuters.

Conducerea Parlamentului a decis coborârea în bernă a steagurilor de pe clădire, în urma atacului.

Premierul Theresa May urmează să se adreseze Legislativului în cursul zilei.

Între timp, Podul Westminster este închis în continuare joi, iar numeroşi poliţişti sunt desfăşuraţi în zonă. Capitala este survolată de numeroase elicoptere.

Staţia de metrou Westminster, aflată în apropiere, în mod normal extrem de aglomerată dimineaţa, nu este accesibilă de la suprafaţă.

UPDATE 09:59 - Şapte persoane au fost arestate în şase raiduri după atacul de la Londra, anunţă Scotland Yard

Şeful departamentului antiterorism din Scotland Yard, Mark Rowley, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că forţele de ordine au verificat şase adrese şi au făcut şapte arestări în urma atacului de miercuri, de la Londra.

El a precizat că ofiţerii verifică adrese din Birmingham şi din alte părţi ale ţării.

Potrivit autorităţilor, poliţia crede că atacatorul a acţionat singur şi a fost “inspirat de terorismul internaţional”.

Poliţia a cerut presei să nu publice identitatea atacatorului şi nu a precizat naţionalitatea acestuia.

Anterior, presa a scris că zeci de ofiţeri de poliţie înarmaţi au descins la o proprietate de pe şoseara Hagley din Birmingham, iar forţele de ordine au închis zona timp de câteva ore.

Potrivit BBC News, maşina folosită în atacul de la Londra ar fi fost închiriată din zonă pe 16 martie.

UPDATE 09:55 - Poliţia britanică a revizuit bilanţul atacului terorist de la Londra, la patru morţi

Poliţia britanică a revizuit joi bilanţul atacului terorist de la Londra, la patru morţi, relatează Reuters.

Este vorba despre doi pietoni – o femeie de 40 de ani şi un bărbat de aproximativ 50 de ani – atacatorul şi ofiţerul Keith Palmer.

Anterior, bilanţul anunţat era de cinci morţi.

Alte 29 de persoane sunt tratate în prezent în cinci spitale din capitala Marii Britanii. Şapte oameni sunt în stare critică.

UPDATE 09:22 - Un chinez se află printre răniţii în atacul terorist de la Londra

China a confirmat că unul dinte cetăţenii săi se numără printre răniţii în atacul terorist de miercuri, de la Londra, relatează Associated Press.

Guvernul de la Beijing şi-a sfătuit cetăţenii din Marea Britanie să evite zonele aglomerate, dar şi să călătorească singuri noaptea.

În total, 40 de oameni au fost răniţi în atac. Printre aceştia se numără mai mulţi străini, inclusiv doi români, elevi francezi şi turişti sud-coreeni.

Cinci oameni, inclusiv autorul atacului terorist şi un poliţist, au murit.

UPDATE 06:52 - Poliţia a lansat un raid în Birmingham, în zona de unde ar fi fost închiriată maşina folosită în atacul de la Londra

Poliţia britanică a lansat în noaptea de miercuri spre joi un raid la o proprietate rezidenţială din apropiere de un restaurant indian din Birminham, închizând o parte din oraş timp de mai mult de două ore, relatează Daily Mail. Potrivit BBC News, maşina folosită în atacul de la Londra ar fi fost închiriată din zonă.

Zeci de ofiţeri, o parte înarmaţi, au descins la adresa de pe şoseaua Hagley. Drumul a fost închis între orele 23.00 (01.00 ora României) şi 02.00 (04.00 ora României), iar martori din zonă au declarat că oameni au fost luaţi de forţele de ordine. 

Potrivit BBC News, maşina a fost închiriată de la o firmă din zonă pe 16 martie.

Deşi circulaţia în zonă a fost redeschisă, numeroşi ofiţeri sunt încă mobilizaţi acolo.

Poliţia a anunţat că nu poate da detalii despre operaţiune, deoarece face parte dintr-o anchetă în curs.

Patru persoane şi atacatorul au murit miercuri, la Londra, după ce un bărbat la bordul unui automobil Hyunday 4X4 a lovit pietonii pe Podul Westminster, înainte de a intra în plin în gardul Parlamentului. Alte 40 de persoane, inclusiv doi români, au fost răniţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.