Justiţia belgiană a reţinut calificarea drept ”asasinat terorist şi tentativă de asasinat terorist” a atacului care s-a soldat marţi, la Liège (est), cu trei morţi - inclusiv două poliţiste - înainte ca autorul acestuia să fie ucis prin împuşcare, a anunţat miercuri parchetul federal, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Faptele sunt calificate drept asasinat terorist şi tentativă de asasinat terorist”, a declarat în faţa presei o purtătoare de cuvânt a parchetului, Wenke Roggen, deoarece ”primele elemente ale anchetei arată că ar putea fi vorba despre un atentat terorist”.

”Între aceste prime elemente se află modul de operare la care Statul Islamic îndeamnă cu regularitate pe Internet”, a declarat purtătoarea de cuvânt.

Ea a amintit că tânărul în vârstă de 31 de ani, prezentat drept "Benjamin H." a atacat două poliţiste cu un cuţit, după care le-a omorât cu armele lor de serviciu, de care le-a deposedat.

Parchetul a subliniat totodată că autorul ”a strigat în mai multe rânduri «Allah.Akbar» (Allah e mare)” în timpul faptelor şi că acesta era ”în contact cu persoane radicalizate”.

Aceste informaţii despre aceste legături provin de la Poliţia Federală din Liège şi de la Siguranţa Statului şi ”datează din 2016 şi 2017, dar nu au fost confirmate de atunci”, a adăugat ea.

Instrucţia cazului a fost încredinţată unui judecător de instrucţie din Liège specializat în terorism.

Ea ”se concentrează în prezent asupra problemei (dacă atacatorul) a acţionat singur”, a declarat Roggen.

Parchetul federal a confirmat totdată că bărbatul era ”suspectat de o crimă comisă” în noaptea precedentă atacului, la "On, în apropiere de Marche-en-Famenne", care face obiectul unei anchete separate.

Benjamin H., care a fost împuşcat mortal de poliţie după ce a ucis două poliţiste şi un bărbat, era încarcerat la închisoarea din Marche-en-Famenne, un oraş situat la aproximativ 50 de kilometri sud de Liège.

Născut pe 12 ianuarie 1987, el era cunoscut justiţiei în legătură cu ”furt cu violenţă, consum de stupefiante şi rebeliune”, a preczat Roggen.

El beneficia de luni, de la ora locală 7.30 (8.30, ora României), de un ”concediu” penitenciar şi ar fi trebuit să se întoarcă la închisoare marţi seara, la ora locală 19.30 (20.30, ora României).

Potrivit unei surse apropiate anchetei, contactate de AFP, Benjamin Herman ”fugea” după ce a comis o primă crimă în noaptea de luni spre marţi.

Presa locală scrie că prima sa victimă ar fi un toxicoman în vârstă de 30 de ani, găsit mort la domiciliu, la On, ucis probabil cu un ciocan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.