Autorităţile bulgare au anunţat, vineri, deschiderea unei anchete în legătură cu motivele unei călătorii făcute în Bulgaria, în noiembrie 2018, de către autorul atentatului din Noua Zeelandă. Din Bulgaria, acesta ar fi călători şi România, de unde urma să plece spre Ungaria.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorul atacului la două moschei din Christchurch, un australian în vârstă de 28 de ani, a călătorit în Bulgaria, din 9 în 15 noiembrie 2018, a precizat procurorul general de la Sofia, Sotir Ţaţarov, citat de AFP.

Autorităţile bulgare au deschis o anchetă pentru a stabili dacă versiunea sa, conform căreia „dorea să descopere situri istorice şi să studieze istoria ţărilor balcanice, este corectă sau dacă avea alte obiective”, a mai spus procurorul general într-o conferinţă de presă.

Ministrul de Interne, Mladen Marinov, a adăugat că ancheta vizează elucidarea „motivelor” călătoriei bărbatului şi eventuale „contacte cu alte persoane”.

Din primele elemente pe care le au autorităţile bulgare nu rezultă totuşi „date ale unor activităţi teoriste şi contacte ale aceste persoane în Bulgaria”, a precizat procurorul general.

Autorităţile bulgare au însă informaţii precise în privinţa itinerariului acestuia: a sosit la Sofia din Dubai, la 9 noiembrie, a închiriat o maşină în 10 noiembrie şi „ a vizitat situri istorice” în zece localităţi bulgare.

Bărbatul a părăsit Bulgaria în 15 noiembrie cu un zbor spre Bucureşti, unde a închiriat o maşină pentru a merge în Ungaria, a mai declarat procurorul general.

Se pare că acesta a mai fost în sud-estul Europei, într-o scurtă călătorie în Balcani, în 28-20 decembrie 2016, călătorind cu autocarul prin Serbia, Croatia, Muntenegru şi Bosnia-Herţegovina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.