Suspectul arestat de poliţia franceză pentru că a atacat soldaţii în apropiere de intrarea la muzeul Luvru, din Paris, vineri, a început să discute cu anchetatorii, după ce, iniţial, a refuzat acest lucru, a declarat marţi o sursă judiciară citată de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În cursul celei de a treia audieri, ieri (luni – n.r.), suspectul a acceptat să înceapă să discute cu anchetatorii, spunându-şi identitatea şi expunând prima sa versiune a faptelor”, a spus sursa într-un SMS transmis agenţiei.

Îngrijit la Spitalul european Georges-Pompidou pentru răni grave la abdomen, după ce a fost atins de gloanţe trase de militari ca răspuns la atac, starea suspectului identificat în presă drept Abdallah El-Hamahmy, un egiptean în vârstă de 29 de ani, s-a ameliorat în mod clar sâmbătă. Corpul medical a considerat că poate fi audiat.

Plasarea sa în arest preventiv sâmbătă, la ora locală 18.45 (19.45, ora României), poate dura 96 de ore, termenul prevăzut în cazuri de terorism.

Vineri, către ora locală 9.50 (10.50, ora României), în galeria comercială Carusel de la Luvru, agresorul, cu câte o macetă în fiecare mână, a atacat o patrulă de militari strigând ”Allah Akbar”. Un prim militar a fost uşor rănit la scalp, iar un al doilea a încercat să-l respingă pe atacator fără să folosească arma, după care a tras în patru rânduri şi l-a rănit grav.

Luvrul, cel mai vizitat muzeu din lume, a fost închis după agresiune, dar a fost redeschis sâmbătă. Acest atac trezeşte amintiri dureroase în Franţa, unde o serie de atentate jihadiste s-au soldat cu 238 de morţi în 2015 şi 2016, şi care trăieşte în regimul excepţional al strării de urgenţă de 15 luni.

Mai multe mistere rămân încă în ceea ce priveşte atacul: bărbatul spitalizat este efectiv El-Hamahmy şi care sunt motivele acestui tânăr aparent fără probleme, absolvent de drept şi cadru comercial la o întreprindere din Emiratele Arabe Unite (EAU)?

Acest rezident în EAU a intrat legal în Franţa pe 26 ianuarie, cu o viză turistică, cu un zbor provenind din Dubai, şi pare că a stat într-un apartament situat în apropiere de Champs-Elysées, a dezvăluit vineri procurorul Parisului François Molins.

Potrivit unei surse apropiate anchetei, nu există vreo îndoială că atacatorul a făcut demersuri pentru a obţine viză în numele lui Hamahmy. Iar numele Hamahmy este cel care figurează pe un permis auto emis în Emirate în 2011.

De asemenea, nicio urmă că ar fi jurat a credinţei vreunei grupări jihadiste nu a fost găsită în urma percheziţiei în apartamentul pe care l-a închiriat online, cu 1.700 de euro pe săptămână, însă anchetatorii caută să acceseze Iphone-ul şi tableta pe care le-a confiscat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.