Cel puţin 23 de persoane au fost ucise marţi după ce un kamikaze a aruncat în aer un camion-capcană în apropierea unei clădiri folosită de armată în nord-vestul Pakistanului, atacul fiind revendicat de un grup afiliat talibanilor pakistanezi, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Militanţi islamişti au intrat marţi cu un camion încărcat cu explozibil într-un sediu de poliţie din nord-vestul Pakistanului folosit de armata pakistaneză ca tabără de bază.

Atentatul a avut loc în toiul nopţii în districtul Dera Ismail Khan din provincia Khyber Pakhtunkhwa, în apropiere de graniţa cu Afganistanul, o regiune care a înregistrat o creştere a numărului de atacuri în ultimele luni.

"Mulţi au fost ucişi în somn şi purtau haine civile, aşa că încă încercăm să stabilim dacă sunt toţi soldaţi", a declarat pentru AFP un oficial pakistanez. Cel puţin 27 de persoane au fost rănite, a adăugat el.

Tehreek-e-Jihad Pakistan (TJP), o nouă grupare afiliată talibanilor pakistanezi Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), a revendicat atacul.

Pakistanul se confruntă de mai multe luni cu o deteriorare a situaţiei de securitate la graniţa cu Afganistanul, în special de la revenirea la putere a talibanilor la Kabul în august 2021. Islamabadul consideră că unele dintre aceste atacuri sunt planificate de pe teritoriul afgan, ceea ce Kabulul neagă. TTP şi-a intensificat atacurile, care vizează în principal forţele de securitate şi în special poliţia, după ce a renunţat la un armistiţiu fragil, în noiembrie 2022.
 
TTP, care se distinge de talibanii afgani, dar le împărtăşeşte ideologia islamistă fundamentalistă, a apărut în Pakistan în 2007. În mai puţin de un deceniu, a ucis zeci de mii de civili pakistanezi şi membri ai forţelor de securitate înainte de a fi alungat din zonele tribale printr-o operaţiune militară lansată în 2014, care a dus la o îmbunătăţire a securităţii timp de câţiva ani.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.