Studentul Julius Isingoma a povestit pentru BBC cum a supravieţuit în mod miraculos unui atac nocturn al presupuşilor rebeli islamişti asupra căminului şcolii sale din vestul Ugandei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"M-am uns cu sângele colegilor mei morţi în gură, în urechi şi pe cap pentru ca atacatorii să creadă că sunt mort", a spus el, când l-am întâlnit la Spitalul General Bwera din districtul Kasese. Aproximativ 40 de persoane - dintre care 37 de elevi - au murit în atacul asupra şcolii secundare din micul oraş Mpondwe în noaptea de vineri spre sâmbătă. Preşedintele Ugandei, Yoweri Museveni, a dat vina pentru atac pe Forţele Aliate Democrate (ADF), adăugând că acestea "probabil că lucrează cu alţi criminali, deoarece am auzit că în acea şcoală au avut loc nişte certuri".

El nu a dat detalii, dar a promis că îi va vâna pe militanţi în ascunzătorile lor de peste graniţă, în Republica Democrată Congo.

ADF nu a făcut încă niciun comentariu. A fost înfiinţată în anii 1990 şi a luat armele împotriva dlui Museveni, acuzând persecuţii împotriva populaţiei musulmane minoritare. Liderul său ar fi jurat credinţă grupării Stat Islamic (SI) în 2016.

Dar abia în aprilie 2019, SI şi-a recunoscut pentru prima dată activitatea în zonă, când a revendicat un atac asupra unor poziţii ale armatei în apropierea graniţei cu Uganda. Această declaraţie a marcat anunţarea "Provinciei Africa Centrală" (Iscap) a SI. Se crede că şase studenţi au fost răpiţi în timp ce militanţii se retrăgeau în RD Congo. Julius s-a aflat printre cele şase persoane care au reuşit să supravieţuiască asaltului care a durat câteva ore. El nu i-a identificat pe atacatori, dar a spus că erau bărbaţi înarmaţi care au lansat atacul în jurul orei locale 22:00.

Au ajuns la căminul băieţilor, dar studenţii l-au încuiat după ce şi-au dat seama că sunt în pericol. "Când nu au putut deschide uşa, au aruncat o bombă în interiorul căminului şi apoi au folosit ciocane şi topoare pentru a sparge uşa", a spus el.
 
Julius se afla în spatele mai multor studenţi care au format un scut lângă uşă şi care au fost împuşcaţi mortal atunci când militanţii au intrat în cămin. Se auzeau strigăte în timp ce studenţii erau împuşcaţi, ciopârţiţi sau împuşcaţi mortal.
 
S-a urcat rapid în vârful unui pat supraetajat, a îndepărtat câteva dintre scândurile de lemn ale tavanului şi a sărit înăuntru pentru a se ascunde. De acolo, a privit neputincios cum colegii săi erau ucişi cu brutalitate de atacatori, care apoi au dat foc la saltele şi au plecat.
 
"Am fost copleşit de fum şi am căzut înapoi în dormitor cu un zgomot surd", a spus el.
 
Militanţii au auzit zgomotul surd şi s-au întors.
 
În acel moment, Julius a ştiut că trebuie să iasă viu din atac.  "M-am întins lângă trupurile însângerate ale prietenilor mei şi m-am gândit foarte repede. Apoi mi-am pus mult sânge în urechi, în gură şi pe cap. Când au venit militanţii, mi-au verificat mâna pentru puls şi au plecat", a spus Julius.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.