Un bărbat apropiat grupării jihadiste Statul Islamic (SI) - originar din Sri Lanka, sosit în Noua Zeelandă în 2011 şi care figura pe o listă antiteroristă cu persoane supravegheate - a înjunghiat vineri şase persoane, într-un supermarket din Auckland, după care a fost ucis de către poliţie, în supravegherea căreia se afla, a anunţat premierul neozeelandez Jacinda Ardern, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bărbatul a intrat într-un centru comercial de la periferia Aucklandului, a luat un cuţit expus în magazin şi a început să înjunghie trecători, a precizat premierul.

Şase persoane au fost rănite - dintre care trei grav -, înainte ca poliţiştii care-l supravegheau să deschidă focul, în primul minut de după primul atac, a declarat ea.

”Ceea ce s-a întâmplat astăzi este josnic, detestabil, rău”, a denunţat Jacinda Ardern.

Acest act nu este reprezentativ pentru vreo religie sau comunitate, a subliniat ea.

Întrebată care au fost motivaţiile agresorului, ea a răspuns că ”este o ideologie violentă şi inspirată de gruparea Statul Islamic”.

Jacinda Ardern a dat asigurări că nu poate să spună totul în mod public despre acest bărbat, care era supravegheat din 2016, în urma uneidecizii a justiţiei.

Autorităţile apreciază că bărbatul a acţionat singur şi că populaţia nu mai este în pericol, a dat asigurări comisarul de poliţie  Andrew Coster.

Noua Zeelandă a fost însângerată de cel mai grav atac terorist în martie 2019, la Christchurch, unde un adept al supremaţiei albe a deschis focul în două moschei, a ucis 51 de oameni şi a rănit alţi 40.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.