O maşină de poliţie care patrula la Belfast a fost ţinta unui atac cu grenadă, în noaptea de marţi spre miercuri, ”o tetativă de ucidere” care nu s-a soldat cu vreun rănit, a anunţat miercuri poliţia din Irlanda de Nord, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ofiţeri se aflau în zona Falls Road, într-o misiune de patrulare de rutină, în momentul în care, la puţin timp după ora locală 2.00 (4.00, ora României), un (automobil marca) Land Rover aparţinând poliţiei a fost lovit cu un obiect”, a anunţat poliţia într-un comunicat.

”O detonare puternică s-a auzit, iar Land Roverul a fost condus într-un loc sigur. Din fericire, niciunul dintre ofiţerii din interiroul vehiculului nu a fost rănit, iar vehiculul nu a fost avariat”, precizează poliţia.

Poliţiştii au găsit la faţa locului ”fragmente ale unei presupuse grenade”, iar cercetări mai ample au avut loc miercuri dimineţaa la faţa locului, în vederea asigurării că nu existau ”obiecte periculoase”.

”Este vorba, indubitabil, despre o tentativă de ucidere sau rănire a unor poliţişti”, a comentat un oficial din cadrul poliţiei, citat în comunicat, care a lansat un apel către martori.

Acest incident are loc în timpul summitului prin care NATO marchează 70 de ani de la înfiinţarea organizaţiei, în 1949, şi cu câteva zile înaintea alegerilor legislative anticipate de la 12 decembrie în Regatul Unit, în centrul cărora se află Brexitul, un subiext deosebit de sensibil în provincia britanică cu un trecut însângerat.

Timp de trei decenii, republicanii naţionalişti, majoritatea catolici, şi uniniştii, în principal protestanţi, s-au înfruntat în sângeroasele ”tulburări” în care a fost implicată de asemenea armata britanică, soldate cu 3.500 de morţi.

Acordul de Pace din Vinerea Mare a pus capăt în 1998 ”tulburărilor”, instaurând o împărţire a puterii executive şi o frontieră deschisă cu Irlanda, a cărei rămânere deschisă a fost o problemă crucială în negocierea Brexitului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.