Un comandant din Kataib Hezbollah, o grupare armată din Irak susţinută de Iran, pe care Pentagonul a acuzat-o de atacarea trupelor SUA, a fost ucis miercuri într-un atac american la Bagdad, a anunţat armata americană într-un comunicat citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"(Forţele (americane) au efectuat o lovitură unilaterală în Irak ca răspuns la atacurile asupra membrilor serviciului american, ucigând un comandant al Kataib Hezbollah responsabil de planificarea directă şi participarea la atacurile asupra forţelor americane din regiune", se arată în comunicatul armatei, care nu menţionează numele comandantului ucis.

Comunicatul adăugă că nu există indicii că ar fi existat victime civile în urma loviturii.

Două surse de securitate, care au vorbit sub protecţia anonimatului, au declarat că este vorba despre comandantul Abu Baqir al-Saadi, care a fost ucis într-un atac cu dronă asupra unui vehicul în estul Bagdadului.

Una dintre surse a declarat că trei persoane au fost ucise şi că vehiculul vizat era folosit de Forţele de Mobilizare Populară (PMF) din Irak, o agenţie de securitate de stat compusă din zeci de grupuri armate, multe dintre ele apropiate de Iran. Luptătorii şi comandanţii Kataib Hezbollah fac parte din PMF.

Trei soldaţi americani au fost ucişi în ianuarie într-un atac cu dronă la o bază din apropierea graniţei dintre Iordania şi Siria. Pentagonul a afirmat că atacul poartă "urmele" Kataib Hezbollah. Gruparea a anunţat atunci că îşi suspendă operaţiunile militare împotriva trupelor americane din regiune.

De la începutul războiului din Gaza, în octombrie, Irakul şi Siria au fost martorele unor atacuri aproape zilnice de tip "ochi pentru ochi" între grupările armate radicale susţinute de Iran şi forţele americane staţionate în regiune.

Statele Unite au lovit la sfârşitul săptămânii trecute grupări susţinute de Iran în Irak şi Siria, în ceea ce au declarat că este doar începutul răspunsului lor la uciderea celor trei soldaţi americani de la baza din Iordania.

În ianuarie, un atac cu dronă americană a ucis un comandant de rang înalt al unei miliţii în centrul Bagdadului, un atac despre care Washingtonul a spus că a venit ca răspuns la atacurile cu drone şi rachete asupra forţelor sale.

Miercuri, forţele speciale irakiene erau în stare de alertă maximă în Bagdad şi alte unităţi au fost desfăşurate în interiorul Zonei Verzi care găzduieşte misiunile diplomatice internaţionale, inclusiv Ambasada SUA, a declarat o sursă de securitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.