Avioane neidentificate au lovit şi au distrus duminică un convoi de camioane care transportau arme iraniene în estul Siriei şi care intraseră în ţară dinspre Irakul vecin, a anunţat un ONG sirian, care spune că nu se ştie câte victime sunt în urma atacului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Şase camioane au fost vizate de avioane neidentificate în regiunea de frontieră Boukamal, după ce au trecut pe teritoriul sirian din Irak", a declarat Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului. Loviturile au distrus camioanele şi i-au ucis sau rănit pe cei aflaţi la bord, a adăugat el, dar nu a putut da un număr precis de victime.

"Camioanele transportau arme iraniene", a afirmat Rahmane, precizând că Iranul, un aliat apropiat al regimului sirian al lui Bashar al-Assad, îl ajută militar în conflict prin intermediul facţiunilor armate.

Potrivit Observatorului Sirian, cel puţin două convoaie similare au intrat în Siria în această săptămână din Irak şi au descărcat arme pentru grupurile pro-iraniene din oraşul estic Al-Mayadin.

Oraşele Al-Mayadin şi Boukamal sunt situate în provincia Deir Ezzor, care este divizată şi controlată de diferite grupuri şi facţiuni. Forţele regimului sirian şi luptătorii iranieni şi grupurile loiale acestora controlează zona de la vest de râul Eufrat, care împarte provincia în două părţi. Forţele Democratice Siriene (FDS), dominate de kurzi şi susţinute de coaliţia internaţională antijihadistă condusă de SUA, controlează zonele de pe malurile sale estice.

Forţele iraniene şi irakiene, precum şi grupuri pro-iraniene, inclusiv Hezbollahul libanez, sunt desfăşurate într-o zonă extinsă din estul provinciei, în special între Boukamal şi Al-Mayadin.

Coaliţia internaţională a recunoscut în repetate rânduri că a efectuat lovituri în această zonă împotriva luptătorilor pro-iranieni.

Israelul, ţară vecină şi inamică a Siriei, a efectuat în ultimii ani mai multe raiduri împotriva unor ţinte iraniene pe teritoriul sirian.

Pe de altă parte, Israelul pare să se fi aflat în spatele unui atac cu drone care a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică asupra unei fabrici militare din Iran, a declarat duminică un oficial american, citat de Reuters.

Iranul a afirmat că a interceptat dronele care au lovit o ţintă din industria sa militară în apropiere de oraşul Isfahan, din centru ţării, şi a precizat că nu au existat victime sau pagube grave. Amploarea pagubelor nu a putut fi verificată în mod independent. Mass-media de stat iraniană a difuzat imagini care arată o străfulgerare pe cer şi vehicule de urgenţă la faţa locului.

CITEȘTE ȘI Iranul respinge un atac cu drone vizând o instalaţie militară la Ispahan, anunţă Ministerul iranian al Apărării

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.