Astronauţii Scott Kelly şi Mihail Kornienko au revenit pe Terra, miercuri dimineaţă, după o misiune istorică de aproape un an la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), ce a fost concepută pentru a pregăti viitoarele misiuni spre planeta Marte şi care vor include echipaje umane, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi astronauţi au realizat cu această ocazie şi un record - cea mai îndelungată misiune în spaţiu pentru un astronaut american -, depăşind de aproape două ori durata misiunilor clasice, de aproximativ şase luni, la bordul ISS.

Scott Kelly şi Mihail Kornienko au petrecut la bordul staţiei 340 de zile, de două ori mai mult decât durata misiunilor precedente. Misiunea lor a stabilit astfel un record atât pentru ISS, cât şi pentru o misiune spaţială americană. În total, Scott Kelly a petrecut 520 de zile în spaţiu, pe parcursul a patru misiuni, precizează bbc.com.

O capsulă Soyuz în care se aflau Scott Kelly, Mihail Kornienko şi un alt cosmonaut rus, Serghei Volkov, a aterizat cu bine în stepele din Kazahstan, miercuri dimineaţă, la aproximativ trei ore şi jumătate după ce s-a desprins de avanpostul orbital.

Serghei Volkov, care s-a aflat la bordul ISS timp de cinci luni şi jumătate, a fost primul care a ieşit din capsulă şi a fost îmbrăţişat de tatăl lui, Alexandr Volkov, care a fost tot cosmonaut.

Scott Kelly a fost următorul astronaut care a ieşit din capsula Soyuz. Americanul a salutat mulţimea şi, afişând un zâmbet larg, a început imediat o conversaţie telefonică prin satelit cu membrii familiei sale.

Pe parcursul misiunii lor în spaţiu de aproape un an, Scott Kelly, în vârstă de 52 de ani, şi Mihail Kornienko, în vârstă de 52 de ani, au fost supuşi unui număr impresionant de experimente medicale şi au fost subiecţii principali ai unor studii ştiinţifice, realizate pentru ca oamenii de ştiinţă să afle mai multe informaţii despre felul în care organismul uman se adaptează la condiţiile de imponderabilitate şi la un mediu marcat de radiaţii puternice.

Aceste studii vor ajuta NASA şi partenerii ei să conceapă mai eficient planurile pentru viitoarele misiuni spre Marte care vor include echipaje umane şi care vor avea o durată de cel puţin doi ani. 

Scott Kelly şi fratele său geamăn Mark, la rândul său fost astronaut, dar care a rămas pe Terra în timpul acestei misiuni, au participat şi la o serie de studii genetice, primele de acest tip  realizate în lume, cu scopul de a identifica modificările genetice care se produc pe durata unor misiuni spaţiale îndelungate. Rezultatele analizelor genetice ale fraţilor Kelly vor fi comparate în săptămânile viitoare.

Misiunea de 340 de zile a astronautului Scott Kelly a doborât precedentul record de durată pentru o misiune spaţială americană, deţinut de astronautul Michael Lopez-Alegria, care a petrecut 215 zile la bordul ISS, în 2007.

Însă recordul absolut în ceea ce priveşte durata unei misiuni în spaţiu este deţinut în continuare de cosmonautul rus Valeri Poliakov, care a petrecut 438 de zile - din ianuarie 1994 până în martie 1995 - la bordul fostei staţii spaţiale ruseşti MIR.

Luni, Scott Kelly a predat comanda Staţiei Spaţiale Internaţionale colegului său american Timothy Kopra, care a rămas la bordul avanpostului spaţial alături de astronauţii Tim Peake şi Iuri Malencenko.

Următorul echipaj care va decola spre ISS va fi compus din americanul Jeffrey Williams şi ruşii Aleksey Ovcinin şi Oleg Skripoşka. Ei vor decola la bordul unei capsule Soyuz de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, pe 18 martie.

Staţia Spaţială Internaţională, un proiect internaţional la care participă 16 ţări, finanţat în principal de Statele Unite, a fost creată pentru a înlocui fosta staţie spaţială sovietică MIR şi este locuită în permanenţă de echipaje de astronauţi, începând din anul 2000. Cu un cost de 100 miliarde de dolari, ISS a fost plasată pe orbită în 1998 şi pluteşte deasupra Terrei la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.