Asociaţia Promo-Lex, o organizaţie non-profit din Republica Moldova care luptă din 2002 pentru respectarea drepturile omului, solicită intervenţia ONU pentru eliberarea activistului Victor Pleşcanov, care este deţinut ilegal din 2022 într-un penitenciar din regiunea transnistreană şi a cărui stare de sănătate s-a deteriorat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Victor Pleşcanov este un activist civic din regiunea transnistreană, în vârstă de 58 de ani. În ultimii ani a avut permanent un discurs şi o poziţie critică împotriva abuzurilor comise în regiunea transnistreană, iar odată cu invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie 2022, acesta a criticat abuzurile armatei ruse, inclusiv ilegalitatea staţionării trupelor ruseşti în regiunea transnistreană, scrie NewsMaker.

În 2022, Victor Pleşcanov a fost condamnat la închisoarea, în regiunea transnistreană, pentru „instigare la extremism”, după ce a scris pe Facebook „Slavă Ucrainei! Moarte RMN” (Iniţiale care desemnează republica separatististă transnistreană n- n.r.). Activistului i-a fost stabilită o pedeapsă 3 ani şi 2 luni de închisoare. Acesta este deţinut în penitenciarul nr. 3 din Tiraspol.

Promo-Lex a anunţat la începutul acestei luni că Victor Pleşcanov este grav bolnav, fiind diagnosticat cu o problemă onocologică. În acest context, Promo-Lex a făcut apel la autorităţile naţionale, la misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova, la OSCE şi la Oficiul ONU pentru Drepturile Omului din Moldova să ia legătura cu structurile transnistrene, să se asigure că Pleşcanov primeşte tratamentul necesar şi să facă presiuni pentru a fi eliberat imediat din închisoare.

La rândul său, Biroul pentru politici de reintegrare din Republica Moldova, un organism guvernamental, a declarat că participanţii la procesul de negocieri privind diferendul transnistrean şi partenerii internaţionali ai Moldovei au fost sesizaţi pentru a „influenţa” aşa-zisele autorităţi de la Tiraspol să-l elibereze pe Pleşcanov şi pentru a permite unei echipe de doctori independenţi să-i acorde asistenţă medicală corespunzătoare.

Într-un nou demers, Asociaţia Promo-Lex a transmis o sesizare raportorilor speciali ai ONU care se ocupă de protejarea dreptului la libera opinie, dreptul la standarde înalte de sănătate fizică şi mintală şi formele degradante de tratament. „Ca urmare a ultimelor informaţii cu privire la starea de sănătate îngrijorătoare a lui Victor Pleşcanov, dar şi a încălcărilor grave ale libertăţii de exprimare, ale dreptului la cel mai înalt standard de sănătate fizică şi mintală şi ale dreptului la libertate şi siguranţă, Asociaţia Promo-LEX a expediat un apel urgent Raportoarei Speciale a ONU pentru promovarea şi protecţia dreptului la libertatea de opinie şi exprimare, Irene Khan, Raportoarei Speciale a ONU privind dreptul tuturor de a se bucura de cel mai înalt standard posibil de sănătate fizică şi mintală, Tlaleng Mofokeng şi Raportoarei Speciale a ONU pentru tortură şi alte forme crude, inumane sau degradante de tratament, Alice Jill Edwards”, se arată într-un comunicat al ONG-ului.

Asociaţia Promo-LEX a solicitat intervenţia promptă a Raportorilor speciali pentru eliberarea imediată a lui Victor Pleşcanov din detenţia ilegală şi asigurarea accesului acestuia la îngrijiri spitaliceşti de cea mai înaltă calitate.

De asemenea, Promo-LEX a formulat o serie de recomandări specifice, care să fie furnizate autorităţilor constituţionale şi altor actori responsabili de situaţia drepturilor omului din regiunea transnistreană. Printre solicitările formulate de Promo-LEX în apelul adresat Raportoarelor speciale se enumeră următoarele:

Autorităţile constituţionale să întreprindă măsuri disuasive pentru eliberarea imediată a lui Victor Pleşcanov din detenţia ilegală şi elucidarea situaţiei sale medicale, precum şi asigurarea accesului la tratament de cea mai bună calitate;

Federaţia Rusă, în calitate de stat care exercită control efectiv asupra structurilor transnistrene, să se abţină de la sprijinirea mecanismelor şi tacticilor represive folosite în regiunea transnistreană;

Comunitatea internaţională să fortifice cadrul internaţional de apărarea a drepturilor omului prin noi măsuri de natură politică, financiară şi diplomatică, cum ar fi instituirea unor măsuri restrictive şi regimuri de sancţiuni împotriva persoanelor care se fac responsabile de abuzuri şi violări ale drepturilor fundamentale.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.