Cetăţeanul american şi avocatul pentru drepturile civile Asim Ghafoor, care l-a reprezentat pe Jamal Khashoggi înainte ca jurnalistul saudit să fie ucis, a fost eliberat din arest în Emiratele Arabe Unite, unde a fost condamnat pentru spălare de bani, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ghafoor este în drum spre Statele Unite, a declarat avocatul său, Faisal Gill, după ce a plătit o amendă cu ajutorul ambasadei SUA în Emiratele Arabe Unite.

Un tribunal a confirmat, miercuri, condamnarea anterioară a lui Ghafoor în lipsă. El a fost condamnat să plătească o amendă, dar i-a fost revocată pedeapsa cu trei ani de închisoare, pronunţată în luna mai.

Ghafoor – fostul avocat al lui Khashoggi, jurnalistul saudit disident care a fost ucis la consulatul Arabiei Saudite la Istanbul în 2018 – tranzita aeroportul din Dubai pe 14 iulie, când a fost reţinut pentru condamnarea în absenţă, pronunţată în mai, pentru spălare de bani şi evaziune fiscală.

Departamentul judiciar din Abu Dhabi a anunţat, miercuri, că instanţa a confiscat fonduri mutate ilegal prin ţară. El va fi, de asemenea, deportat, a mai precizat departamentul din Emiratele Arabe Unite.

Habib Al Mullah, avocatul lui Ghafoor, a declarat că instanţa a confiscat 18 milioane de dirhami (4,9 milioane de dolari).

Oficialii americani nu au confirmat cererea de asistenţă, dar au spus că arestarea nu a fost făcută la cererea Washingtonului.

Presa americană a relatat că Ghafoor, care locuieşte în statul Virginia, a fost în trecut sub supraveghere americană, deoarece a reprezentat musulmanii americani în cazuri de drepturi civile.

Procesul în absenţă şi detenţia sa din iulie, în timp ce preşedintele SUA, Joe Biden, vizita regiunea, au atras critici din partea grupurilor care luptă pentru drepturile omului şi a membrilor Congresului.

Susţinătorii lui Ghafoor au spus că i s-a refuzat un proces echitabil şi nu era la curent cu acuzaţiile aduse înainte de a fi reţinut. Unii susţinători au sugerat că arestarea ar putea fi motivată politic, invocând legăturile sale cu Khashoggi şi colaborarea cu grupuri ale drepturilor omului care critică Emiratele Arabe Unite.

Serviciile de informaţii americane spun că prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a aprobat operaţiunea în care a fost ucis Khashoggi. Prinţul a negat implicarea sa. Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite sunt aliaţi apropiaţi.

Oficialii din Emiratele Arabe Unite au declarat în repetate rânduri că procesul intentat împotriva lui Ghafoor se referă strict la infracţiuni financiare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.