Armenia refuză să găzduiască în 2023 exerciţii militare ale Organizaţiei Tratatului Securităţii Colective (OTSC), o alianţă militară condusă de către Rusia, din cauza unei nemulţumiri faţă de blocarea de către Moscova a unei axe vitale în aprovizionarea enclavei separatiste azere Nagorno Karabah, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Armenia face acest anunţ în contextul în care şi-a multiplicat semnele unei iritări faţă de aliatul său rus, căruia-i reproşează că nu acţionează împotriva ”provocărilor” Azerbaidjanului în Nagorno Karabah - unde Moscova, împotmolită în prezent în Războiul rus din Ucraina, a desfăşutrat trupe de menţinerea păcii.

”Armenia nu consideră oportun să desfăşoare exerciţii ale Organizaţiei Tratatului Securităţii Colective anul acesta (...). Aceste exerciţii nu vor avea loc”, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă premierul armean Nikol Paşinian.

Erevanul a informat în acest sens conducerea acestei alianţe militare condusă de către Moscova şi din care fac parte mai multe foste republici sovietice, a anunţat Paşinian.

El reproşează OTSC faptul că a ”refuzat să condamne acţiunile Azerbaidjanului”, iar Rusiei faptul că nu-şi îndeplineşte rolul de ”garantul securităţii” Armeniei.

”Armenia se aştepta la acţiuni specifice ale partenerilor ruşi şi altor parteneri în domeniul securităţii. Însă Erevanului i s-a spus că frontierele Armeniei şi Azerbaidjanului nu sunt delimitate”, acuză Paşinian.

Erevanul acuză mai exact inacţiunea trupelor ruse de menţinerea păcii prezente în Nagorno Karabah, în contextul în care azerii blochează de mai multe săptămâni Culoarul Latchine - o axă vitală în aprovizionarea acestei enclave disputate de cele două ţări.

”Contingentul rus de menţinerea păcii trebuie să asigure funcţionarea normnală a Culoarului Latchine”, a subliniat Paşinian.

”Dacă se dovedeşte brusc că Rusia nu se poate achita de obligaţiile care-i revin (...), ea trebuie să se adreseze ONU”, a insistat premierul armean.

Erevanul reproşează Moscovei faptul că nu şi-a îndeplinit rolul de mediator în cursul unor confruntări violente la frontiera dintre Armenia şi Zaerbaidjan în septembrie, când Erevanul a cerut ajutorul OTSC, al cărei membru este.

Întrebat despre criticiile lui Paşinian, Kremlinul a minimalizat şi a subliniat că ”Armenia este un aliat foarte apropiat”, împreună cu care Rusia ”îşi va continua dialogul, inclusiv în subiecte delicate”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.