Armata venezueleană se afla în alertă maximă miercuri, la o zi după un atac neobişnuit cu un elicopter al poliţiei, care ar fi lansat grenade asupra Curţii Supreme, în această ţară agitată de manifestaţii care s-au soldat cu 76 de morţi de aproape trei luni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele socialist Nicolas Maduro - căruia manifestanţi îi cer să plece de la putere aproape zilnic de la îneputul lui aprilie - a denunţat un ”atac terorist” vizând să îndemne la o lovitură de stat, în cadrul unei campanii împotriva sa din partea dreptei, susţinute acuză el de către Statele Unite.

Înregistrări video şi fotografii difuzate pe reţele de socializare marţi seara arată un elicopter al poliţiei ştiinţifice care survolează Caracasul. Se aud de departe detonări, fără să se vadă clar dacă lansează efectiv grenade - patru potrivit lui Maduro - asupra Curţii Supreme.

Pilotul elicopterului, care ar fii fost furat, a fost identificat de Guvern drept Oscar Pérez, în vârstă de 36 de ani.

Într-o înregistrare video, acest bărbat care se prezintă drept un anchetator din cadrul Poliţiei ştiinţifice, dar şi ca actor de cinema, lansează un apel către şeful statului. ”Preşedinte Maduro, îţi cerem să demisionezi imediat (...) şi să fie convocate alegeri generale”.

”Suntem o coaliţie de funcţionari militari, poliţişti şi civili (...) împotriva acestui Guvern tranzitoriu şi criminal”, afirmă el, cu faţa descoperită şi însoţit de patru bărbaţi mascaţi şi îmbrăcaţi în haine închise la culoare, dintre care doi poartă arme.

”Noi vă cerem să ne însoţiţi în această luptă şi să ieşiţi în stradă (...). Misiunea noastră este să trăim în serviciul poporului”, mai spune bărbatul cu ochii albaştri, care a jucat în 2015 într-un film de acţiune, ”Moarte suspendată”, şi care era căutat în continuare miercuri.

PREZENŢĂ MASIVĂ A POLIŢIEI

În reacţie, şeful statului socialist a anunţat că a ”activat toate forţele armate să apere ordinea”.

Miercuri, împrejurimile palatului prezidenţial Miraflores erau păzite de o puternică prezenţă a poliţiei şi de blindate ale armatei.

Potrivit unui comunicat al preşedinţiei, patru grenade ”de origine columbiană şi de fabricaţie israeliană” au fost lansate asupra sediului Curţii Supreme, iar 15 focuri de armă au fost trase asupra sediului Ministerului de Interne.

Şeful statului nu a evocat nici victime şi nici pagube.

Potrivit lui Maduro, Oscar Pérez a fost pilotul fostului său ministru de Interne şi al Justiţiei Miguel Rodriguez Torres, un general în retragere care s-a distanţat de Guvern.

Preşedintele l-a acuzat pe acest general că are legătură cu presupuse pregătiri ale unei lovituri de stat împotriva sa. Aceste acuzaţii au fost respinse marţi de cel vizat, care le-a catalogat drept nişte ”prostii”.

Nicolas Maduro - care se confruntă cu un val de manifestaţii ostile, în contextul unei violente crize economice - a avertizat marţi că, dacă Venezuela ”cade în haos şi violenţă, noi vom merge la luptă”.

”Ceea ce nu s-a putut face prin voturi, vom face cu armele”, a declarat el.

El i-a cerut totodată omologului său american Donald Trump ”să oprească nebunia” opoziţiei pe care o suspectează că s-a aliat cu Washingtonul în vederea organizării unei lovituri de stat.

OPOZIŢIA, PRUDENTĂ

Gravitatea situaţiei în Venezuela a detrminat marţi Franţa să reacţioneze, prin intermediul Ministerului de Externe, care ”îndeamnă la încetarea imediată a acţiunilor violente”.

”Noi continuăm împreună cu partenerii noştri europeni să acordăm prioritate implementării rapide a unei medieri regionale credibile şi constructive, care să aibă încrederea Guvernului şi opoziţiei”, a anunţat Parisul.

Autorităţile venezuelene au îndemnat marţi coaliţia de opoziţie Masa pentru Unitate Democratică (MUD), majoritară în Parlament, şi Biserica Catolică ”să condamne hotărât aceste evenimente şi să se demarce de violenţă”.

Însă MUD rămânea prudentă miercuri.

”Vom analiza tot ceea ce s-a întâmplat”, a declaart pentru presă Julio Borges, preşedintele Parlamentului.

”Oameni spun că este o capcană, alţii spun că (acest atac) este adevărat”, a declarat el. ”Orice ar fi este foarte grav. Totul indică un lucru: situaţia este de nesuportat în Venezuela”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.