Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi că forţele turce vor asedia în curând oraşul Afrin, capitala enclavei în care este încurs - de o lună - o ofensivă vizând să disloce o miliţie kurdă din acest sector, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În următoarele zile şi în mod mult mai rapid, va începe asediul centrului oraşului Afrin”, a declarat Erdogan într-un discurs pe care l-a susţinut în faţa deputaţilor partidului său în Parlament.

Intitulată ”Ramură de măslin”, operaţiunea lansată de armata turcă şi susţinătorii ei rebeli sirieni vizează Unităţile pentru Protecţia Populaţiei (YPG), nişte aliaţi kurzi ai Statelor Unite în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI) în Siria, însă consideraţi ”terorişti” de Turcia.

Forţele turce au preluat până în prezent controlul asupra a peste 30 de sate, însă ele sunt situate, majoritatea, în zone de frontieră, în nordul regiunii siriene Afrin.

”Cum acţionăm pentru a evita punerea în pericol a forţelor noastre de securitate şi ţinând cont de civili, poate părea că înaintăm încet”, a recnoscut Erdogan.

”Însă nimeni nu trebuie să uite acest fapt: noi nu ne-am aliat acolo pentru a distruge şi arde ceea ce se află în faţa noastră. Noi suntem acolo pentru a crea un mediu securizat şi viabil unor sute de mii de (sirieni) care trăiesc la noi”, a adăugat el, referindu-se la cei peste trei milioane de refugiaţi sirieni care s-au refugiat în Turcia din calea războiului civil din ţara lor.

Autorităţile turce afirmă că ofensiva din Afrin şi cea purtată în 2016, mai la est, vizează să securizeze teritorii din nordul Siriei cu scopul de a permite întoarcerea acestor refugiaţi în ţara lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.