Armata siriană a preluat complet controlul asupra oraşului Palmira, iar comandaţii săi au anunţat că victoria reprezintă începutul sfârşitului pentru organizaţia teroristă Stat Islamic, a anuţat duminică televiziunea de stat, citată de Reutres.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Declaraţia privind eliberarea Palmirei a fost citită în direct la televizor şi  mai spune că recucerirea Palmirei este un semn că trupele guvernamentale şi aliaţii lor sunt singurele forţe capabile să-i învingă pe terorişti în Siria. În consecintă, campania la sol, susţinută aerian de aviaţia siriană şi de cea rusă va continua, iar vizată nu este doar organizaţia teroristă Stat Islamic, ci şi formaţiunea Nusra Front, precum  "şi alte grupuri teroriste", anunţă comunicatul oficial, citat de Reuters.

Guvernul sirian a calificat drept grupări teroriste toate facţiunile militare care luptă împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

Comandaţii trupelor siriene au anunţat că au instaurat securitate şi stabilitate în Palmira, cu ajutorul trupelor la sol şi al raidurilor aviaţiei ruse.

O sursă militară a declarat pentru televiziunea siriană că armata şi miliţiile aliate deţin acum  "controlul complet" asupra oraşului Palmira, cucerit de trupele jihadiste în mai 2015.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, se aud încă schimburi de focuri în zona de est a oraşului, dar trupele Stat Islamic au fost izgonite din oraş şi se îndreaptă spre est.

Recucerirea Palmirei este o victorie strategică extrem de importantă, notează analiştii, pentru că deschide armatei calea spre estul Siriei, controlat în mare parte de jihadişti

Distrugerea monumentelor istorice din Palmira, unul dintre cele mai importante oraşe-vestigiu ale antichităţiiI, de către militanţii ISIS, a fost catalogată de Naţiunile Unite drept crime ale umanităţii.

Imaginile difuzate de televiziuni în ultimele zile arată că celebrele colonade n-au fost distruse, însă o estimare a pagubelor provocate patromoniul istoric inestimabil e greu de făcut.

Oficialii de la Damas au declarat că imediat după recucerirea Palmirei, refacerea monumentelor  va fi o misiune prioritară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.