Armata senegaleză a ajuns miercuri seara la graniţa ţării vest-africane Gambia şi ameninţă că va intra forţat după miezul nopţii dacă nu se retrage de la putere preşedintele Yahya Jammeh, care a pierdut alegerile prezidenţiale organizate la 1 decembrie în faţa liderului opoziţiei Adama Barrow. Însă, Jammeh a respins orice cerere de a se retrage de la putere şi a decretat o stare de urgenţă pentru a preveni orice acţiune de nesupunere civilă, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gambia este împinsă într-o criză politică, socială şi economică profundă ca urmare a refuzului preşedintelui învins de a se retrage de la putere, citând anumite nereguli în desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din luna decembrie.

Însă, organizaţiile internaţionale au concluzionat că alegerile prezidenţiale s-au desfăşurat într-un mod corect şi liber, fiind primele câştigate de un membru al opoziţiei după puciul militar din 1994, orchestrat de către Jammeh.

De asemenea, miercuri urma să fie ultima zi de mandat al lui Yahya Jammeh, însă parlamentarii au decis să-i mai acorde trei luni suplimentare la putere, în timp ce preşedintele a instituit o stare de urgenţă pentru a preveni orice acţiune de nesupunere civică.

Decizia preşedintelui de a ţine cu dinţii de putere l-a forţat pe câştigătorul de drept al alegerilor să fugă în Senegal, iar zeci de mii de persoane i-au urmat exemplul şi au trecut graniţa pentru a evita o posibilă criză politică, socială, economică şi militară în mica naţiune din vestul Africii.

Ţările vecine încerc să obţină sprijinul Naţiunilor Unite pentru o intervenţie militară, care să-l elimine de la putere pe Yahya Jammeh. Acesta a condus naţiunea cu o mână de fier încă de la preluarea puterii în urma puciului militar din 1994.

Între timp, mii de turişti britanici şi olandezi sunt evacuaţi din mica naţiune africană, care reprezintă o destinaţie turistică populară în rândul europenilor.

Comunitatea Economică a Ţărilor din Vestul Africii a transmis autorităţilor senegaleze un mandat pentru o intervenţie militară, dar doar ca ultim resort şi cu susţinerea obligatorie a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.

”Suntem pregătiţi şi aşteptăm termenul limită de la mierzul nopţii. Dacă nu se găseşte nicio soluţie politică, atunci noi vom interveni”, a declarat colonelul Abdou Ndiaye, un purtător de cuvânt al armatei Senegalului.

În Gambia, întreaga forţă armată este reprezentată de 2.500 de militari, care nu au nicio şansă să învingă o putere regională, ce doreşte să intervină doar pentru a-l învesti pe câştigătorul de drept al alegerilor prezidenţiale de la Banjul.

Nigeria a anunţat, de asemenea, că îşi va trimite avioanele de luptă, precum şi 200 de militari, pentru a interveni alături de armata senegaleză în Gambia. Flotila nigeriană este pregătiră să intervină pentru evacuarea cetăţenilor din Gambia.

Forţe militare sunt trimise şi de Ghana. 

Până la 26.000 de cetăţeni gambieni, în mare parte femei şi copii, au traversat de la începutul săptămânii graniţa senegaleză, temându-se de izbucnirea violenţelor.

Yahya Jammeh a susţinut că îşi va păstra poziţia până la noi alegeri prezidenţiale. De asemenea, păstrarea puterii prezidenţiale îl va scuti de o posibilă inculpare pentru abuzurile comise în timpul guvernării sale de peste două decenii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.