Armata rusă a anunţat marţi că a controlat incendiul la un depozit de muniţie în Siberia, care a provocat explozii impresionante, soldate cu 12 răniţi şi o persoană dată dispărută, şi a condus la evacuarea a mii de persoane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Incendiul (...) a fost complet controlat. Nu mai există focare”, a anunţat într-un comunicat Ministerul rus al Apărării, citat de agenţia publică rusă de presă Tass.

Detonările au încetat abia cu câteva ore mai înainte de anunţ, precizează Tass.

Exploziile au izbucnit cu 22 de ore mai înainte, luni, într-un depozit de obuze al unei unităţi militare staţionate în oraşul Acinsk, în regiunea Krasnoiarsk, la aproximativ 4.000 de kilometri est de Moscova.

Pe reţele de socializare, fotografii şi înregistrări video publicate de martori surprind o imensă coloană de fum care iese din depozit şi deflagraţii.

Guvernatorul regiunii, Aleksandr Us, a anunţat că o persoană a fostdată dispărută, iar alte 12 au fost rănite uşor.

Potrivit autorităţilor locale, 9.500 de locuitori au fost evacuaţi, pe orază de 15 kilometri în jurul catastrofei.

Starea de urgenţă a fost declarată în zonă.

Armata rusă a anunţat că a trimis la faţa locului zece bombardiere cu apă, cinci elicoptere şi 70 de genişti, de la Moscova.

”Cauza cea mai probabilă (a exploziei) este o eroare umană”, a declarat adjunctul ministrului rus al Apărării Dmitri Bulgakov, într-o conferinţă de presă.

Explozii în depozite de muniţie sunt frecvente în fosta URSS, cauzate adesea de neglijenţe şi de lipsa întreţinerii unor imense stocuri de armament care datează  de pe vremea Războiului Rece.

Potrivit site-ului local Tayga.ru, depozitul nu respecta reglementările în domeniul luptei împotriva incendiilor, din cauza lipsei finanţării.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.