Rusia recunoaşte marţi că a efectuat un tir de testare a unei rachete împotriva unuia dintre vechii săi sateliţi aflaţi pe orbită, şi confirmă astfel acuzaţii ale Statelor Unite, însă susţine că tirul nu a reprezentat vreun risc la adresa Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La 15 noiembrie, Ministerul rus al Apărării a efectuat cu succes un test, în urma căruia dispozitivul spaţial Ţelina-D (Cosmos 1408), aflat pe orbită din 1982 şi care era inactiv, a fost distrus”, a anunţat într-un comunicat armata rusă.

Rusia a deschis focul, în noaptea de luni spre marţi, de pe Pământ, împotriva unuia dintre sateliţii săi, în cadrul unui test de rachetă care a generat un ”nor” de fragmente care pot reprezenta un pericol atât pentru ISS, cât şi pentru alţi sateliţi.

După acest tir, cele şapte persoane de la bordul ISS au fost nevoite să se refugieze temporar în navete, pentru a se pregăti în vederea unei eventuale evacuări de urgenţă.

Potrivit unor postări pe Twitter, satelitul rus a fost distrus la o altitudine de 500 kilometri, deasupra ISS, care orbitează la 420 de kilometri altitudine, cu un sistem de apărare antiaeriană de tip A-235 "Nudol", de la Pleseţk.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.